Американската и европейската полиция разбиха медии на „Ислямска държава“

Властите са нанесли удар на агенция Амак, радио "Баян", информационните сайтове "Халуму" и "Нашир"

Американската и европейската полиция разбиха медии на „Ислямска държава“
408 ~ 2 мин. четене

Американската и европейската полиция парализираха основните органи за пропаганда в интернет на групировката "Ислямска държава" по време на съвместна операция в редица държави. Това съобщи днес европейската полицейска агенция Европол, предаде Франс прес.

С тази безпрецедентна операция накърнихме силно възможностите на ИД да разпространява пропагандата си в интернет и да радикализира младежта в Европа, заяви в комюнике шефът на европейската служба за борба с престъпността Роб Уейнрайт.

Операцията, осъществена в сряда и четвъртък, бе насочена главно срещу агенция Амак, използвана от радикалните ислямисти, за да поемат отговорност за атентати и да разпространяват призиви за джихад. Това е последният засега етап от кампания, започнала през 2015 г.

Освен Амак полицаите нанесоха удар на други медийни механизми на ИД като радио "Баян", информационните сайтове "Халуму" и "Нашир".

"Многонационалното успоредно разбиване" на тези медии бе координирано от седалището на Европол в Хага със съдействието на Евроюст - европейския орган за съдебно сътрудничество, се казва в комюникето.
Операцията бе ръководена от федералния прокурор на Белгия; националните полиции конфискуваха сървъри в Холандия, Канада и САЩ, а също така дигитални материали в България, Франция и Румъния. 

Британските антитерористи, също участвали в нея, установиха наличието на "големи бюра за регистриране на домейни, неправомерно използвани от ИД".

Джихадистите използваха агенция Амак например през 2016 г., за да поемат отговорност за атентати и нападения в Близкия изток и другаде по света, включително за кръвопролитните атентати в Париж, Брюксел, Барселона и Берлин. Миналия месец групировката пое чрез Амак отговорността за нападение в Треб, Южна Франция, където 25-годишен уби четирима души, включително жандармерист, заел мястото на негов заложник, припомня АФП.

Подкрепи Economic.bg