Американската икономика дава признаци на слабо възстановяване

САЩ се борят с намаляването на работните места

Американската икономика дава признаци на слабо възстановяване

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Активността на американската икономика показва признаци на скромно възстановяване в края на 2020 г., като причина за това се изтъква темпът на растеж на работните места, който се се забавя. Това пише Федералния резерв в Бежовата книга, цитирано от Bloomberg.

Някои щати отбелязват спад в продажбите на дребно и търсенето на услуги за отдих и хотелиерство, до голяма степен заради скорошния скок на случаите на Covid-19 и по-строгите ограничителни мерки, става ясно от информация, събрана от 12-те регионални банки на Фед. 

Въпреки че перспективите за ваксини срещу COVID-19 засилиха бизнес оптимизма за растеж през 2021 г., този ефект ще намалее заради загрижеността около скорошната вълна на вируса и последиците за бизнеса", обясняват от Фед. 

Една трета от 12-те звена на централната банка на САЩ съобщават за задържане или намаляване на активността през ноември и декември. По-голямата част от регионалните централни банки заявиха, че активността се е увеличила скромно, допълва MarketWatch.

Някои региони съобщават за намаление на продажбите на дребно - нещо необичайно по време на празничния сезон в края на годината. Продажбите на автомобили също отчитат свиване. Въпреки това е налице засилване на активността в енергийния сектор за първи път от началото на пандемията.

Нарастващ брой региони отчитат спад в нивата на заетост през последните два месеца на 2020 г. Изглежда, че инфлацията се ускорява, като почти всички региони отчитат умерено увеличаване на цените, а бизнесите споделят, че успяват да прехвърлят част от разходите си на потребителите.

Експерти смятат, че икономическите условия ще се влошат, преди да се подобрят. Перспективата за по-широкообхватни ваксинации срещу COVID-19 повиши очакванията за по-нататъшно икономическо възстановяване след месец юни. Следващите две тримесечия могат да бъдат предизвикателни.

Няколко представители на Фед заявиха, че широката ваксинация ще даде тласък на икономиката през втората половина на годината. Президентът на Далас Фед Робърт Каплан очаква ръст от 5%.

Коментари: 0