Американските индекси приключиха петдневната печеливша серия

Акциите на Novavax се повишиха с 37%, след като правителството на САЩ отпусна на компанията $1.6 млрд. за разработване на ваксина

Американските индекси приключиха петдневната печеливша серия
296 ~ 3 мин. четене

Акциите се понижиха във вторник, след като силният положителен импулс от понеделник на технологичните гиганти изчезна и нарастващият брой на новите случаи на COVID-19, особено в САЩ, засили негативните настроения на инвеститорите. Nasdaq Composite успя да се понижи с 0.8%, докато Dow Jones спадна с 413 пункта, или 1.6%, до 25 890. S&P 500 от своя страна се плъзна с 1.1% до 3 145. Както Nasdaq, така и S&P 500 приключиха петдневни поредни печеливши сесии.

Акции, обвързани с възстановяването на икономиката, завършиха сесията на червено. United и American Airlines се понижиха с над 5%, докато Carnival и Norwegian Cruise Line се понижиха с около 2%. Продажбите на Levi’s спаднаха с 62% през второто тримесечие на тази година. Компанията съобщи за намеренията си да съкрати работните си места с 15% в световен мащаб.

Общият брой на заразените от коронавирус в света са на път да достигнат 12 милиона, докато смъртните случаи надвишиха 500 хиляди. През уикенда, повече от 20 американски щата съобщиха за ръст на хоспитализациите от поне 5%.

Не всички новини свързани с пандемията са лоши обаче. Правителството на САЩ възложи на производителя на лекарства, Novavax, договор за 1.6 млрд. долара за разработване на коронавирусна ваксина. Акциите на компанията се повишиха с 37%.

Индустриалното производство в Германия на месечна база се оказа по-слабо от очакваното. Успя да се покачи само с 7.8%, при очаквани 11%, след като през април успя да се свие с 17.5%. Немският индекс DAX се плъзна с 0.92% до 12 616, докато FTSE 100 изгуби 1.53% от стойността си и завърши сесията на ниво от 6 189.

Цените на петрола паднаха във вторник на фона на опасенията, че скокът в новите случаи на коронавирус ще възпрепятстват възстановяването в търсенето на гориво. Златото от своя страна почти през цялата сесия се намираше в близост до психологическото ниво от 1800 USD за тройунция, но не успя да го надвиши.

Акценти днес                                                

Икономически данни - САЩ

Акцентът за деня днес ще падне върху икономически данни от САЩ. В 17:30 часа българско време ще бъде публикувана информация за промяната в запасите на лек суров петрол и бензин в САЩ на седмична база към 3-ти юли. 

Инструмент на фокус - Walmart Inc.

Отговорът на Walmart срещу Amazon prime ще стартира този месец, според доклад на Vox’s Recode. Компанията обяви пускането на Walmart+ още през февруари, но все още не разкри подробности по стратегията за привличане на клиенти. Абонаментната програма ще струва 98 USD на година и ще включва доставки в същия ден, намаления на бензиностанции Walmart и други привилегии. Акциите успяха да се покачат с над 7%.

USD/JPY

Стойността на валутната двойка се понижи в средата на миналия ден, след като цената достигна ниво на съпротива и линиите на бавния Стохастик успяха да се пресекат. Очакваме негативното движение да бъде ограничено около 100-периодната експоненциална средна, която се явява зона на подкрепа за двойката многократно, от което да последва тест на нивото 107.72.

XAG/USD

Среброто достигна зона на съпротива. Ценният метал образува възходящ тренд от средата на март. Очакваме да видим спад в цената до 50 периодната пълзяща средна, но като цяло нагласите ни са бичи. Сигнал за спад в цената също получаваме от пресичането на линиите на бавния Стохастик.

US 500

Индексът успешно проби 500 периодната пълзяща средна през април. Индикаторът вече се явява като ниво на подкрепа за S&P 500. Индексът прекъсна поредна серия на печалби днес, след като успя да се понижи с около 1%, след като нарастващият брой на нови случаи около пандемията засили негативните настроения на инвеститорите в САЩ. Очакваме негативното движение да продължи до 50 SMA.

Подкрепи Economic.bg