Американските индекси продължават да покоряват върхове

За първи път индексът S&P500 премина над 2 700 пункта

Американските индекси продължават да покоряват върхове
Световните индекси запазиха възходящия си тренд в сряда, като можеше да се видим силно поскъпване на технологичните компании. Индексът Nasdaq беше сред най-добре представилите се с повишение от 0.84 на сто, достигайки 7 065.53 пункта, за което спомогна поскъпването на компанията Advanced Micro Devices с повече от 5%.

За първи път индексът S&P500 премина над 2 700 пункта, като добави нови 0.64% към стойността си, благодарение на технологичния сектор, който нарасна с 1.1% и сектора на енергийни компании, който записа ръст от 1.5%. Dow Jones прибави към актива си 98.97 пункта до 24 922.68, като си запази тенденцията да покори нови върхове с началото на 2018 г. Влизането в сила на новите регулации по MiFid II в Европейския съюз не попречи на водещите индекси да затворят на зелена територия, след като бяха подкрепени от автомобилостроенето, индустрията, петролните компании и технологичния сектор.

Индексът DAX напредна с 0.83% и завърши на 12 978.21 пункта, докато FTSE 100 се повиши с 0.30% до 7 671.11 пункта. Цената на златото се понижи в сряда, след почти 3 седмици на възходящ тренд, след като щатската валута поскъпна спрямо основните си конкуренти. Ценният метал изгуби 1/3 от цената си и се търгуваше при 1 313.18 долара за трой унция в края на деня.

Петролът достигна до рекордни нива от 2 години и половина насам, след като щатския суров петрол се търгуваше на цена от 61.91 долара за барел, докато сорта Брент поскъпна с 2.24% до 68 долара за барел.

Акценти днес

Основният акцент от икономическите събития ще падне върху седмичните молби при безработните и промяната в заетостта според института ADP в САЩ. Това са важни индикатори, които показват как се движи развитието на икономиката и могат да бъдат предвестник за промяна в икономическото състояние на страната.

Инструмент на фокус - Hays

 Фирмата за подбор на персонала Hays PLC прави корекция на възходящото движение, като допира зоната на подкрепа 175. Ценовото движение прави втори опит за тест на тази зона, като индикаторът MACD дава предимство за поевтиняване на цената. Пробив под 175 ще означава задълбочаване на корекцията и дори обръщане на тренда, което може да доведе до бързо понижение до 150. Ако видим сила от пазара и отскачане от подкрепата може да използваме пробив на тренд линията като сигнал за вход с цел достигане до нивото 200.

USD/CHF

След като долната граница на канала ограничи низходящото движение и получихме сигнал за покачване от индикатора Стохастик, смятаме че валутната двойка се насочва към линията на съпротива, образувана от горната линия на канала. Смятаме, че движението ще тества нивото 0.99, но преди това е възможен нов опит за възобновяване на низходящия тренд.

Oil UK

Сорта Брент достигна до нива от 2014 година, което показва, че суровината започва да си възвръща позициите. Всичко показва, че нефта ще продължи да поскъпва, като очакваме в средносрочен план да видим повишение над 70 долара за барел. Може да използваме корекция до тренд линията или 50-дневната средна, като нива за влизане в дълга позиция, докато нивото от 60 долара остане незасегнато. Спад под това ниво ще означава обръщане на тренда и нагласите ни ще бъдат за поевтиняване на суровината.

Dow Jones

Само в рамките на 2 дена индустриалният индекс успя да покрие консолидацията, в която се движеше от средата на декември, което показва активиране на купувачите и възобновяване на възходящия тренд. Очакваме движението да се запази и да се достигнат нови исторически върхове. Индикаторът Стохастик образува възходящо пресичане до границата на свръх купен пазар, което може да доведе до рязко повишение на индекса. Слабото отдръпване от върха ни дава възможност да пласираме чакаща поръчка за покупка на самия връх при 24 938 пункта за по-дългосрочен период.
Коментари: 0