Американските индекси се отърсиха от пазарния срив

Джо Байдън подписа нова заповед, целяща спиране на антиконкурентните практики сред големите технологични компании, което покачи стойността на NASDAQ

Американските индекси се отърсиха от пазарния срив

Снимка: Unsplash

104 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

В петък американските фондови пазари се отърсиха от най-сериозния си спад от 18 юни насам и завършиха седмицата на зелено. S&P 500 се покачи с 1.13% след силно представяне на финансовия сектор, както и на нефтените и газовите компании. Доходността на 10-годишните щатски облигации се покачи с над 0.7 процентна и е отново в равнища над 1.3%, което даде тласък на банките. Президентът Джо Байдън подписа нова изпълнителна заповед, целяща спиране на антиконкурентните практики сред големите технологични компании. Това се отрази благоприятно на NASDAQ, който се покачи 0.98%. Dow Jones остана в подножието на рекорда си, завършвайки петъчния ден с ръст от 1.30%

В Европа главните индекси също се възстановиха от негативните движения в четвъртък. И немският DAX, и FTSE 100 напреднаха респективно с 1.73% и 1.68%.

Нефтът отбеляза втори пореден ден на зелено, след като поевтиня драстично по-рано през седмицата – цените на WTI нараснаха с малко над процент, търгувайки се за 74.56 USD за барел.

Златото също напредна с 10 USD, тъгувайки се на стойности от 1810.6 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – аукциони на ценни книжа в САЩ

Освен аукциони на краткосрочни и дългосрочни щатски ценни книжа вечерта, днешният ден ще бъде спокоен откъм икономически данни.

Инструмент на фокус

Salesforce

Акциите на компанията успяха да продължат възхода си от началото на юни, но след като намериха временния си връх бързо се консолидираха обратно на нива около сегашните стойности. Дивергенцията отразена в бавния Стохастик на дневна графика предвещаваше спада на цената в последните няколко сесии, като засега 20-периодната експоненциална пълзяща средна се явява като подкрепа.

EUR/USD

Най-търгуваната валутна двойка успя да възвърне поне част от загубите си от по-миналата седмица, когато силният долар взе превес. Последните движения не дават сигнали за сериозен устрем нагоре, особено имайки предвид разстоянието от 50 ЕМА, която дълго време служеше за подкрепа. Важно е и да се отбележи формирането на все по-ниски върхове и дъна, което задълбочава низходящото движение. Близостта до прекупените стойности на RSI индикатора е позитив, но все още не би се приел като сигнал за обръщане на тренда.

Silver

Спот цената на среброто продължава консолидацията си, след като дълго време се колебаеше на нива от около 27.50 USD. Сивият метал така и не можа да се установи дългосрочно над тази цена, срещайки локална съпротива още от февруари при всеки опит за пробив нагоре. Тясно обвързано със златото, което също се опитва да достигне нови временни върхове, среброто, по подобие на жълтия метал, чака своя ясен сигнал за движение.

DAX

Индексът на най-големите 30 немски компании продължи колебливите си движения и в петък, все пак успявайки да се задържи за пореден ден над 50 ЕМА. Пълзящата средна съвпада с локална подкрепа, която не позволява трайно задържане под нива от 15 500, макар и низходящият тренд така и да не е намерил края си – наблюдаваме все по-ниски върхове и изчерпване на ентусиазма сред купувачите, след като бе достигнат рекорд в средата на юни. Нов по-висок връх и отдалечаване от дългосрочната подкрепа биха дали признаци за нов бичи тренд.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg