Анализатори прогнозират шоково поскъпване на пшеницата през 2022 г.

У нас животът ще става все по-скъп, обясни председателят на НБСХС Мариана Кукушева

Анализатори прогнозират шоково поскъпване на пшеницата през 2022 г.

Снимка: Красимир Свраков

6774 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Борсови анализатори прогнозират пикови стойности на пшеницата през първото тримесечие на 2022 г. Растящите цени на природния газ и горивата продължават да влияят върху поскъпването на зърното. И към момента вече са достигнати върхове, непознати в търговията на зърно и пшеница в България. Това каза за Economic.bg председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева.

Тази прогноза е много вярна. Още повече, че тя е направена от световни анализатори, свързани с Комитета по продоволствена сигурност към ООН. Темата „глад“ е основа в третото десетилетие на 21 век. Тази тема е свързана с COVID пандемията. Гладът ще продължи да има свои също пикови моменти. На много места хората ще са гладни. У нас животът ще става все по-скъп“, обясни Кукушева.

За да се преодолее тази криза, в момента се разработват храни, които са заместители на основните – лабораторно месо, сирена и протеини.

„Кризата у нас се влошава от мълчанието на политиците. Ние живеем в два паралелни свята. В идеалния са управляващите, а в реалния живее бизнесът и потребителите. Истината е, че цените ще продължат да растат. В момента цените се сменят всеки ден. Това говори за една абсолютна непредсказуемост“, сподели председателят на НБСХС.

Според Кукушева най-малко ще бъде увеличението на хляба. Цените на другите стоки обаче ще се повишат драстично.

Хлябът ще скочи с няколко стотинки. Увеличението в другите разходи ще гони десетки, в някои случаи стотици левове“, разясни Кукушева.

Според нея е добре държавата да помисли за тези увеличения. От НБСХС предлагат ДДС-то на всички храни да стане 9%.

Припомняме, че анализ на Софийска стокова борса АД (СББ) за периода между 19 и 22 октомври показва поскъпване на повечето зърнени контракти. У нас котировките през периода са предимно от страна на купувачите. Хлебна пшеница се търси на 435,00 лв./тон, а началната цена на продавачите е от 640 лв./тон.  Търсенето на фуражен ечемик започва от начална цена от 410 лв./тон срещу 560 лв./тон от страна на продавачите. Царевица се търси на 320 лв./тон. Маслодайният слънчоглед се купува на 900– 1000 лв./тон, като предлагане засега липсва. Всички цени са без ДДС

Подкрепи Economic.bg