Светът се проваля с климатичните цели: парниковите газове растат

Държавите ще трябва да предприемат радикални действия, за да се доближат до заложените в Парижкото споразумение цели

Светът се проваля с климатичните цели: парниковите газове растат

Снимка: Twenty20

736 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Концентрацията на парникови газове е достигнала рекордно ниво през миналата година и светът е далеч от поставените си цели за ограничаване на повишаването на температурите. Това обявих днес ООН, демонстрирайки пред каква трудна задача са изправени предстоящите преговори за климата в Глазгоу.

Доклад на Световната метеорологична организация на ООН (СМО) показва, че нивата на въглероден диоксид са се повишили до 413.2 части на милион през 2020 г., нараствайки повече от средния темп за последното десетилетие. И това при положение, че за определено време през миналата производствата на глобално ниво бяха ограничени заради мерките срещу COVID-19.

Генералният секретар на СМО Петери Таалас каза, че сегашният темп на нарастване на парниковите газове ще доведе до повишаване на температурата до „далеч надвишаващо“ целта ниво, записано в Парижкото споразумение от 2015 г. В него е заложено, че нарастването трябва да бъде ограничено до само 1.5 градуса по Целзий над средното за прединдустриалното време.

Ние сме далеч от правилната посока“, каза той. „Трябва да преразгледаме нашите промишлени, енергийни и транспортни системи и целия си начин на живот“, добави той, призовавайки за „драматично увеличаване“ на ангажиментите на конференцията COP26, която започва в неделя.

Шотландският град Глазгоу слага последните щрихи преди да бъде домакин на преговорите за климата, което може би е последният най-добър шанс на света да ограничи глобалното затопляне до горната граница от 1.5-2 градуса по Целзий, определена в Парижкото споразумение.

„Тази среща на върха ще бъде много, много тежка“, каза британският премиер Борис Джонсън по време на пресконференция.

Много съм притеснен, защото може да се обърка и може да не постигнем споразуменията, от които се нуждаем, и е много, много трудно, но мисля, че може да се направи.“

Германското правителство обяви, че канцлерът Ангела Меркел ще пътува до Глазгоу, за да вземе участие във форума.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия заяви в събота, че най-големият износител на петрол в света има за цел да достигне нетни нулеви емисии на парникови газове, предимно произведени чрез изгаряне на изкопаеми горива, до 2060 г. Това е с 10 години по-късно от Съединените щати.

Зелен преход

Той също така каза, че ще удвои темпа на намаляване на емисиите, което планира да постигне до 2030 г.

Очаква се кабинетът на Австралия официално да приеме цел за нетни нулеви емисии до 2050 г., когато се срещне в понеделник, за да прегледа споразумението, постигнато между партиите в коалиционното правителство на премиера Скот Морисън, съобщиха официални източници за Reuters.

Управляващата коалиция е разделена по въпроса как да се справи с изменението на климата, като правителството поддържа тезата, че по-амбициозните цели биха засегнали тежко 1.5-трилионната икономика.

В Берлин служители от Германия и Канада трябваше да представят план за това как богатите страни могат да помогнат на по-бедните нации да финансират капиталния ремонт, необходим за справяне с изменението на климата.

Богатите страни досега не успяха да изпълнят обещанието си от 2009 г. да предоставят 100 млрд. долара годишно за финансиране на климата на по-бедните страни до 2020 г.

Проучване на Reuters сред икономисти установи, че постигането на целта на Парижкото споразумение за нетни нулеви въглеродни емисии ще изисква инвестиции в зелен преход на стойност 2-3% от световното производство всяка година до 2050 г., много по-малко от икономическата цена на бездействието.

Подкрепи Economic.bg