Ананиев иска да вървим по пътя на масовото тестване

С наличните тестове ще започне масово изследване на българите

Ананиев иска да вървим по пътя на масовото тестване
1768 ~ 1 мин. четене

Масовото тестване на населението е пътят, по който ще вървим. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на посещение с премиера Бойко Борисов в Банско.

„Досега провеждахме тестове на хората, за които имахме съмнение и които са свързани с тези лица. От тук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем по-голяма част от населението“, категоричен е Ананиев.

По думите му имаме 20 000 PCR теста и очакваме и още, които ще пристигнат.

Министърът добави, че даренията постъпили към Министерството на здравеопазването също ще се използват за закупуване на тестове и медицинско оборудване. Досега те са 4 млн. лв., добави Ананиев.

Според Ананиев на редица места в страната вече се реализира такъв тип масирано тестване и даде пример с Банско, Бургас и София. То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране с COVID-19. Ананиев посочи още, че в България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за COVID-19 и лаборантите са оборудвани с всички необходими предпазни средства.

Подкрепи Economic.bg