Ананиев удължи задължителното носене на маски до 15 юли

Изключение от това правило - само за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, както и за спортуващите на закрито

Ананиев удължи задължителното носене на маски до 15 юли

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Задължителното носене на защитни маски на закрити обществени места бе удължено до 15 юли със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Изключение от това правило има само за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност. 

Според предишната заповед на здравния министър маските бяха задължителни от 23 юни до края на месеца, когато трябваше да приключи действието на извънредната епидемиологична обстановка в страната. Тя обаче бе удължена с решение на Министерски съвет на 24 юни заради ръста на случаите с Covid-19 у нас, а успоредно с нея сега се удължава и задължението за носене на маски.

Заедно с днешната заповед здравният министър издаде още три. С тях се уточнява, че при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и Локомотив Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ се допускат до 3000 души в сектор, през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Подобни бяха и мерките в предишната заповед на здравния министър, но тя важеше до края на юни.

В заповедта за влизането на територията на страната се посочва, че забраната за влизане в България няма да се отнася за лица, пътуващи с цел обучение за осъществяване на дейности по приключването на учебната 2019/2020 г., както и за практически обучения и изпити по практика и за подготовката на учебната 2020/2021 г., когато е невъзможно тези дейности да се реализират от разстояние.

В четвъртата заповед на Ананиев - за задължителната изолация и/или болнично лечение - е посочено, че лицата – потвърдени случаи на COVID-19, се изписват от лечебно заведение само след преценка на лекуващия лекар на състоянието на пациента и изпълнение на няколко условия. Пълният текст на четирите заповеди вижте ТУК.

Коментари: 0