Ангарски: Бордът изигра ролята си, да въведем еврото

Според бившия министър паричният съвет пречи на икономическото развитие на страната

Ангарски: Бордът изигра ролята си, да въведем еврото
952 ~ 1 мин. четене
Валутният борд вече пречи на икономическото развитие на страната. Търпим ограниченията от 20 години и вече идва момент, когато трябва да предприемем нови действия  за преминаване в по-добър режим. Това каза Красимир Ангарски, бивш министър, ръководител на работната група за въвеждането на валутния борд у нас, пред БНР. 

Той изброи ограниченията на валутния борд – болезнено преструктуриране на икономиката, загуба на растеж, на вътрешен продукт и ниски доходи. Най-важното е, че националната банка не може да рефинансира банките в страната.

"Валутният борд изигра своята икономическа  роля. Сега съществено предимство е ако минем веднага в Еврозоната и приемем еврото. То донякъде е въведено у нас, тъй като нямаме ортодоксален валутен борд и много от сделките са в евро. Фиксираният курс не е мръднал и  дали ще плащаш в лева или евро, е едно и също. Бизнесът и всички, които търгуват в евро, когато преминават през курса, плащат такси, които просто е излишно да се плащат", коментира той.

Въпросът се повдига при всяко ново правителство, но решенията се вземат трудно, допълни Ангарски, който припомни, че от години страната ни изпълнява всички изисквания на Маастрихтските критерии и би трябвало да можем бързо да влезем в Еврозоната.

Голямо предизвикателство е, че ако страната ни излезе от валутния борд, без да се присъедини към Еврозоната, е възможно валутният курс да се промени и  спестяванията на хората да се обезценят.
Подкрепи Economic.bg