Частни компании се обединяват в Алианс за енергийна ефективност

Членовете на организацията ще работят активно за налагане на следващата генерация мерки за енергийна ефективност в България

Частни компании се обединяват в Алианс за енергийна ефективност

На 28 февруари бе официално представена новосъздадената организация – Алианс за енергийна ефективност (АЕЕ). АЕЕ е сдружение с нестопанска цел, което ще изпълнява всички необходими дейности за подпомагане повишаването на енергийната ефективност в България и постигането на националните цели в тази област.

В присъствието на Заместник-министърa на икономиката Любомир Ганчев, изпълнителния директор на Фонда на фондовете Валери Белчев и изпълнителния директор на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници Димитър Дуков, членовете на Алианса представиха своята визия за развитието на сектора в България.

Членовете на АЕЕ са компании, които работят в сектора на енергийната ефективност и разполагат със значителен практически опит, знания и визия за въвеждането на енергоефективни продукти и услуги у нас. Те имат за цел да постигат националните цели, произтичащи от целите на Европейския съюз. Компаниите ще работят активно за утвърждаването на високи професионални стандарти и пазарни принципи и модели на работа, както и за стимулиране и подкрепа в развитието на професионални услуги и продукти за енергийна ефективност в България.

 Учредители на АЕЕ са 8 компании, като в момента към Алианса се присъединяват още три компании и едно физическо лице, а до края на 2017 г. се очаква броят на членовете да бъде удвоен. Една от другите големите цели на АЕЕ е той да се превърне скоро в представителна организация за бранша.

„Един от основните фактори за създаването на Алианса за енергийна ефективност е осъзнатата отдавна необходимост от наличието на професионална организация, която да може ефективно да комуникира с институциите, определящи регулаторната рамка и политиките в сектора.” коментира Кирил Райчев, председател на Алианса за енергийна ефективност. По думите му целта екъм институциите да се излъчат добре аргументирани и единни послания и предложения. „Именно затова нашата цел е да бъдем доверен партньор и участник във формирането на политиките и стратегиите за ефективно и устойчиво използване на енергийните ресурси в България“, допълни той.

„Бих искал да Ви поздравя за навременната инициатива за учредяването на Алианса за енергийна ефективност. В съвременния свят енергийната ефективност е неразделна част от икономическото развитие, визията за качеството на живот и националната сигурност на всяка страна. Вярвам, че партньорството между държавата и отговорния бизнес при реализирането на мерките за устойчив растеж е без алтернатива. Ето защо приветствам създаването на Алианса и се надявам на конструктивно и ползотворно сътрудничество между нас в бъдеще“, заяви в своя поздравителен адрес Министърът на енергетиката Николай Павлов. 

Коментари: 0