Членството в ЕС допринесе за развитието на туризма в България

31% е ръстът на чуждестранните туристи от 2014 г. насам, каза още министър Николина Ангелкова

Членството в ЕС допринесе за развитието на туризма в България

Снимка: Economic.bg

Членството на България в Европейския съюз допринесе изключително много за развитието на сектор туризъм. Това каза ресорният министър Николина Ангелкова в интервю за македонския телевизионен „Канал 5“. Тя обясни, че влизането на страната ни в ЕС е допринесло за повишаването на интереса на чужденците към България като туристическа дестинация. 

Според Ангелкова наред с това са се създали и редица благоприятни условия за увеличаването на инвестициите в сектора – с изграждането на нови хотели, ресторанти, комплекси. Това важи както по курортите по Черноморието, така и по зимните ни курорти. 

Министърът се върна към 2014 г., когато по нейни думи властта е осъзнала необходимостта от това туризмът да бъде изведен като национален приоритет и движеща сила на икономиката на страната. „Всъщност именно тогава, през ноември 2014, бе създадено Министерството на туризма“, напомни Ангелкова. Оттогава има 31% ръст на международните туристи, в сравнение с преди това, както и 38% ръст на приходите от международен туризъм. 

За първите 10 месеца на тази година пък имаме над 8 400 000 чуждестранни туристи, което е ръст с около 6% на годишна база, каза още министърът и подчерта, че три поредни години има увеличение. Само за деветте месеца на тази година приходите от международен туризъм са над 3.2 млрд. евро, което представлява 9% ръст в сравнение с предходната година. 

До края на 2018-а очакваме над 9 милиона чуждестранни туристи да посетят страната. „Разбира се, всички тези добри предпоставки, които създадохме за развитието на туризма, доведоха и до това големи международни хотелски вериги, като „Мериот“, „Риджънси Хаят“... да стартират свои обекти тук. Догодина „Риджънси Хаят“ отваря врати в София... „Мериот интърнешънъл" през 2020 година... Водим разговори с редица известни брандове да стъпят и на българското Черноморие и по зимните ни курорти“, коментира още Ангелкова. 

Коментари: 0