Ангелкова: Големите туроператори обещават 10-20% ръст за България през 2020 г.

Няма застраховка за щетите на бизнеса от фалита на туроператор, обясни министърът

Ангелкова: Големите туроператори обещават 10-20% ръст за България през 2020 г.

Снимка: Economic.bg

1308 ~ 2 мин. четене
След фалита на Thomas Cook сме в непрекъснати срещи с представители на сектора - както с хотелиери, така и с туроператори. Подготвяме лято 2020 с оглед на пренасочване на капацитета на Thomas Cook към други големи туроператорски компании, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред бТВ тази сутрин.

"Имаме уверението на всички големи туроператори, че ще имат увеличение между 10% и 20% за нашия пазар, което ще помогне за компенсиране на загубите от фалита на Thomas Cook. По думите й това е ключово както за запазването на капацитета на чартърните програми за България, така и за запълването на хотелите по Черноморието.

Според  нея няма нестабилност и няма информация за заплахи за бизнеса на други туроператори.

От разговорите, които провеждаме в чужбина, оставаме с уверения, че останалите големи туроператори ще се опитат да привлекат клиентите на Thomas Cook, каза още тя.

Няма гаранционен фонд, който да покрие загубите на контрагентите на Thomas Cook, посочи още министърът. Тя поясни, че застраховката "Гражданска отговорност на туроператора" покрива само рисковете и щетите на крайните клиенти - т.е. туристите, но не и на хотелите и бизнес партньорите на туроператора.

Ангелкова отново обясни, че "Астрал Холидейз" имат 700 000 лева застраховка, а претенциите са за малко повече от половината от тази сума. Вече са изплатени 200 000 лева. Клиентите им са общо 300 и има ресурс да се разплатят с всички тях, обясни тя.

В националния регистър са включени около 3500 туроператорски компании, като само 18 от тях имат застрахователно покритие от 1,4 млн. лева. Води се дебат за законови промени, с които да се увеличи минималното покритие на задължителната застраховка на туроператорите, обясни Ангелкова.

"Към момента около 1400 туроператора поддържат минималната застраховка от 25 000 лева, която при настъпване на подобно обстоятелство по никакъв начин няма да покрие щетите на туристите", коментира още тя.
Подкрепи Economic.bg