Ангелкова очаква поне 5% повече туристи през зимата

Предварителните заявки от богатите европейски държави са с 40-50% повече, посочи министърът на туризма

Ангелкова очаква поне 5% повече туристи през зимата
3674 ~ 1 мин. четене
Българките и чуждестранните туристи, които ще посетят зимните курорти в България през този сезон, ще с 5% повече от миналата година. И това според министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова е песимистичната прогноза, правена на база записванията до този момент.

„Голяма част от туристите, които посещават нашата страна идват с цел ски и сноуборд, а сезонът е изключително зависим от времето. Независимо от променливото време миналата година имахме 1.2 млн. туристи, което е с 5% ръст“, каза Ангелкова пред Дарик.

По думите ѝ към момента най-голям ръст на ранните записвания има от Великобритания – 51% ръст. „Регистрираме ръстове на заявките от Холандия и Белгия от порядъка на 35-40%, а от Германия – 45%“, обясни министърът.

По нейните думи през изминалото лято е имало бум на руските туристи, чието доверие според Ангелкова е било върнато. „Тази година България е една от много малкото държави, които регистрира ръст на руските туристи на фона на техния 28-процентов спад, който те обявяват като изходящ туристически поток за първите 9 месеца“, добавя тя.

Ангелкова припомни, че за 10 месеца от началото на година имаме 7,5 млн. туристи, а до края на годината се очакват да преминат 8 млн. Министърът на туризма в оставка посочи, че ахилесовата пета в сектора е въпросът с кадрите. За подпомагане на този проблем е създаден Съвет за кадрите в туризма.
Подкрепи Economic.bg