Ангелов: Ситуацията в страната е много сериозна, но го очаквахме

Здравният министър е притеснен, че „губим желание да се изправим заедно срещу COVID-19“

Ангелов: Ситуацията в страната е много сериозна, но го очаквахме

Снимка: Красимир Свраков

2954 ~ 1 мин. четене

Ситуацията в страната в някои области става все по-сериозна. Всичко това беше очаквано от нас. Колкото и да вярваме, че науката е научила всичко онова, което трябва да знаем за COVID-19, остава като че ли една химера. Всеки ден се появяват нови и нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас, като лекари, науката е веруюто, което изповядваме. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в началото на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Той е категоричен, че за него и щаба борбата за живота и здравето на хората е водеща, но според него няма верни решения за справяне с пандемията. „Няма нито една страна, която да не плаща високата цена – с живота и здравето на хората. България постигна много за тези месеци, със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам всяка критика и всяко предложение, но няма да приема оплюването или отричането на всичко, което сме постигнали до момента. Приемам всяка протегната ръка, за ситуацията, в която се намираме. Който Ви обещава живот без болест, Ви лъже. Ако някой ви казва, че не се справяме, само защото той не участва, той Ви заблуждава. Няма знаещи всичко експерти, нито справящи се общества“, каза Ангелов.

Той обаче изрази опасение, че „губим желанието си да се изправим заедно срещу COVID-19 и го губим само в България“. „И се превръща в познатия ни български модел.“

Коментари: 0