Антиимигрантски настроена партия спечели изборите в Словения

Съставянето на правителство обаче ще е трудна задача

Антиимигрантски настроена партия спечели изборите в Словения

Лидерът на Словенската демократическа партия Янез Янша

Снимка: БТА

Дясната консервативна и антиимигрантски настроена Словенска демократическа партия (SDS) спечели парламентарните избори в Словения. Тя събра почти 25% от всички гласове, а втора остана лявоцентристката партия "Листа на Марян Шарец" с 12.7% от вота. Нито една политическа сила в Словения не успя да събере поне 40%, какъвто е необходимият праг да може самостоятелно да състави правителство.

Лидерът на SDS Янез Янша проведе предизборната кампания основно през темата за мигрантите. Именно за тях бяха и първите му думи след победата на изборите: "Тези, които се оплакват, че Словения не показва солидарност, не виждат разликата между бежанци и нелегални имигранти. Не разбират, че има разлика между хората, бягащи от смъртта и политическите преследвания, и онези, които искат да се възползват от Европа. Ясно заявихме позицията ни пред европейските ни партньори по време на мигрантската вълна - европейската политика трябва да е насочена към по-добър живот у дома, за да не идват тези хора тук".

Янша не може да разчита на подкрепа от останалата втора "Листа на Марян Шарец", чийто лидер Мариян Шарец е категоричен, че няма да се коалира с SDS. "Поздравявам относителния победител на тези избори, но ние държим на думата си от предизборната кампания. Няма да се коалираме със Словенската демократическа партия. Желаем им късмет в създаването на коалиция", каза той.
Коментари: 0