Иран призова света да се опълчи на САЩ

От Техеран настояват останалите държави, подписали ядреното споразумение, да възстановят иранските загуби

Иран призова света да се опълчи на САЩ

Снимка: Wikimedia

Светът трябва да се опълчи на провокативното поведение на САЩ, смята иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, пише Reuters. Той е изпратил до свои колеги от други държави писмо, в което описва позицията си и ги призовава да спасят ядреното споразумение след оттеглянето на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп оттегли страната си от документа миналия месец. Споразумението беше подписано през 2015 г. от Иран и световните сили, които вдигнаха икономическите санкции срещу Техеран в замяна на прекратяване на иранската ядрена програма. Останалите страни по споразумението - Франция, Германия, Великобритания, Русия и Китай - все още гледат на международното споразумение като на най-добрия шанс Техеран да бъде спрян да развива ядрени оръжия.

В писмото си Зариф пише на своите колеги, за да поиска останалите държави, подписали споразумението, и другите търговски партньори на Иран да възстановят загубите на Техеран, причинени от оттеглянето на САЩ. Иранският външен министър подчертава, че това е начинът да се спаси споразумението.

"Ядреното споразумние не принадлежи на подписалите го, че някоя страна по него да може да го отхвърли въз основа на вътрешна политика или политически различия с преди управлявалата администрация", написа иранският външен министър.
Коментари: 0