Антикорупционна прокуратура стартира от ноември

Проверяват 6000 души от високите етажи на властта по нов модел

Антикорупционна прокуратура стартира от ноември
144 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Нова антикорупционна структура, която ще проверява високопоставените чиновници, трябва да заработи от ноември 2015 г. Това е записано в Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията, която правителство трябва да приеме на заседанието си на 1 април 2015 г., предаде БГНЕС.

Стратегията ще бъде представена от вицепремиера Меглена Кунева. Новата структура, известна и като Комисия по интегритет, ще обработва декларациите за конфликт на интереси и за имуществено състояние, които попълват високопоставените чиновници и политическите лица във властта. Занапред обработката на декларациите на около 6000 високопоставени лица ще става само по електронен път. Съдържанието им ще бъде разширено, с цел подобряване на анализа на риска и разкриване на корупционни деяния.

С промяна в редица закони ще се осигури възможност и за внезапни проверки при съмнение за необяснимо богатство или съмнения за конфликт на интереси. Целта е бъдещата Комисия по интегритет да е проактивна и да следи за забогатяване на кръга от лица, които подлежат на мониторинг, а не както е сега - имуществените декларации и тези за конфликт на интереси да бъдат представяни за сведение.

Друг ключов елемент в антикорупционната стратегия, която правителството трябва да приеме идната сряда, е създаването на Специализирано звено за разследване на корупционни деяния на служители, заемащи висши държавни постове (президент, премиер, министри, заместник-министри, депутати, евродепутати, магистрати, ръководители на държавни комисии, агенции, омбудсман, областни управители, кметове, общински съветници и др.) или т.нар. "антикорупционна прокуратура".

Новият орган няма да е извън съдебната власт, каквото бе първоначалната идея на правосъдния министър Христо Иванов. Според стратегията на Кунева, антикорупционното специализирано звено ще е към главния прокурор, който по действащия Закон за съдебната власт може да предостави ръководството на определен от него държавен обвинител. Звеното ще бъде създадено с тристранно споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР. Т.нар. "антикорупционна прокуратура", която ще се опита да копира действащата в Румъния идентична структура, ще трябва да заработи преди края на годината. 

Коментари: 0