Антонио Таяни: Ако не намерим общо решение за миграцията, ЕС е заплашен от смърт

Необходими са най-малко 6 млрд. евро за закриване на средиземноморския маршрут, обясни председателят на Европейския парламент

Антонио Таяни: Ако не намерим общо решение за миграцията, ЕС  е заплашен от смърт
"Страните членки на ЕС трябва да намерят общо решение за регулиране на миграцията в Европа. В противен случай целият проект, въз основа на който бе създаден Европейският съюз, е заплашен от смърт". Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от немското издание "Велт". 

По думите му ЕС трябва да инвестира най-малко 6 млрд. евро за закриване и на средиземноморския маршрут. "Най-малко 6 млрд. евро инвестиции са необходими, за да бъде затворен средиземноморският маршрут, по който бежанци от африканските страни проникват в ЕС", категоричен е той. 

Според Таяни срещата на върха на ЕС в края на тази седмица е последен шанс надеждите на половин милиард европейци да не останат излъгани. 

"Необходимо по-тясно сътрудничество между ЕС и транзитните африкански страни като Мароко, Тунис, Либия, Мали, Мавритания, Чад и Алжир. Предоставяне на финансова подкрепа на тези държави, както бе постъпено с Турция, ще спомогне никой от Северна Африка повече да не се опитва да се добере до Европа по море", смята председателят на Европейския парламент. 

Той обясни, че разпределението на бежанците вътре в ЕС не е равномерно и от общо 650 хил. молби за убежище за 2017 г., 416 хил. са регистрирани в три страни - Германия, Франция и Италия. Таяни призова на предстоящата среща на върха на ЕС да бъде обсъдена възможността за справедливо разпределяне на бежанците между страните от ЕС. 
Коментари: 0