Няма балон при акциите от технологичния сектор

Секторът е с най-големи печалби тази година и акциите им се представят значително по-добре от целия пазар

Няма балон при акциите от технологичния сектор
Няма балон при технологичните акции и не можем да ги наречем „скъпи. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг по време на мастър класа „Подходящите секторни инвестиции в акции при новите лихви“, който се проведе на 22 юни 2018 г.  Експертът сравни коефициентите цена на акция към печалба  (P/E) на компаниите в сектора през периода на дотком балона (март 2000 г.), когато показателят е 189, с март 2018 г. – когато коефициентът е 23.

Той отбеляза, че технологичните компании са сред секторите с най-големи печалби тази година и акциите им се представят значително по-добре от целия пазар на фона на преживяната борсова корекция.

Постигнатите 9% покачване от началото на годината е отличен резултат в сравнение с 3% на индекса S&P 500. Сред технологичните компании има и такива с двуцифрен растеж в проценти и това е подкрепено от финансовите им резултати.

Двигателите от сектора

Цачев посочи, че акциите на Amazon, Netflix и Google са сред основните двигатели, като при тях инвеститорите следят експанзията, а не се ръководят от цената им. По думите му технологичният сектор е с най-ниските дългове и при вдигането на лихвите ще продължи да изненадва с положителни резултати.

Според експерта перспективи за дългосрочни инвестиции имат компаниите, които се занимават с изкуствен интелект и автоматизация.  Това са посоките, които рязко ще снижават разходите за потребление и ще носят печалби. Освен големите играчи като Microsoft, Google и Apple, има редица компании, които развиват тези тенденции и струват стотици милиони, но те не са на борсата.  Но анализаторът обясни, че има борсово търгувани фондове, които следят развитието на компаниите, които се занимават с изкуствен интелект и автоматизация, и имат достатъчна ликвидност, за да са подходящи за инвестиране. Единият Global X Robotics & Artificial Intelligence е показал ръст в цената си от 19.92% за последната 1 година.

Другият е едва от три месеца на борсата и регистрира ръст от 2.6% - това е First Trust Nasdaq Artificial Intelligence and Robotics.

Какво място имат технологичните акции в инвестиционните портфейли

Главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг посъветва инвеститорите да отделят 10%-15% от инвестиционния си портфейл за технологичния сектор за средносрочно и дългосрочно вложение, за да се възползват от печалбите му.  Той посочи, че ако сумата за инвестиция е малка, най-добре е да се вложат средства в борсово търгувани фондове, които покриват сектора или са свързани с технологичния индекс, за да се избегне корпоративния риск.  Според Цачев, ако става дума обаче за сума от 50 000 лв. , вече може да се направи комбинация от борсово търгувани фондове и селекция на определени перспективни акции.  По думите му, предвид волатилната година на пазарите и изненадите в геополитически план, инвеститорите трябва да държат в кеш 10% от портфейла си, за да могат да реагират при борсови спадове.

Economic.bg е медиен партньор на проведения мастър клас „Подходящите секторни инвестиции в акции при новите лихви“.
Коментари: 0