Стюард Бътърфийлд: Технологичният милионер, израснал без електричество

Той е създателят на Flickr и Slack

Стюард Бътърфийлд: Технологичният милионер, израснал без електричество

Снимка: YouTube/Screenshot

Днес Стюард Бътърфийлд е известен предприемач в Силициева долина, за мнозина познат като основателя на успешните компании Flickr и Slack. Житейският му път обаче е белязан от трудности, включително нетипични такива като например тази, че е живял в дом без електричество и канализация. 

Първите пет години от живота на Стюард минават в комуна, след като родителите му напускат от САЩ, за да може баща му да избегне военната си служба по време на Виетнамската война. Заедно със семейството си той живее в дървена колиба в гората. Преди да навърши три годинки в дома им няма дори течаща вода. 

„Родителите ми определено бяхаа хипита“, спомня си Бътърфийлд, чието рождено име всъщност е Дхарма Джереми. 

Семейството все пак се връщат в града – във Виктория, Британска Колумбия. Там, едва седемгодишен, Бътърфийлд получава и първия си компютър – събитие, изиграло ролята на крайъгълен камък в житейския път на бъдещия IT пионер. Стюард е толкова запленен от новата си придобивка, че ѝ посвещава голяма част от времето си. 

Бързо се научава да кодира сам, четейки специализирани списания. На 12 вече можел създава сравнително прости компютърни игри. 

Близо 40 години по-късно Стюард Бътърфийлд има зад гърба си два супер успешни проекта  - уеб сайта за споделяне на снимки Flickr и услугата за бизнес съобщения Slack, а личното му богатство се оценява на около 650 млн. долара. 

Въпреки това той се опитва да живее скромно – маниер, получил вероятно вследствие на необичайното си възпитание. „Всъщност се чувствам виновен да харча твърде много пари“, казва той. 

Също така голяма част от успеха си Стюард отдава на късмета. Въпреки първоначалния устрем в света на компютрите, в гимназията той губи интереса си към тях. Любопитното е, че продължава образованието си в сферата на философията, като прави и магистърска степен в областта не къде да е, а в британския университет в Кеймбридж. 

През 1997 г. Бътърфийлд вече крачи по пътя на професура по философия. Тогава обаче явлението интернет започва своя полет. „Хората, които знаеха как да правят уеб сайтове, се местеха в Сан Франциско. Имах приятели, които изкарваха по два или три пъти повече, отколкото професорите“, спомня си бъдещият тогава предприемач. 

Развълнуван от новите реалности, Стюард решава да се откаже от академичната си кариера и се мести в Силициевата долина. Няколко години работи като уеб дизайнер, а през 2002 г. заедно с Катерина Фейк, по-късно негова съпруга, стартира онлайн играта  Game Neverending. 

Начинанието им не постига голям успех, но в търсене на „план Б“ им хрумва идеята за Flickr. Популярната фото платформа е конструирана за едва три месеца. 

Тъкмо тогава започват да се появяват и първите телефони с камери, а домакинствата да получават все по-добра интернет връзка. „После нещата се случиха толкова бързо“, разказва Стюард. 

Стартиралата през 2004 г. Flickr е един от първите сайтове, дали възможност на хората да качват, споделят, тагват и коментират снимки. Едва година по-късно компанията е продадена на гиганта Yahoo за 25 млн. долара – решение, което Бътърфийлд след това ще определи като прибързано и грешно. 

Въпреки това той не се отказва от бизнес начинанията. През 2009 отново прави опит да пусне онлйан игра заедно със свои партньори, но отново не успява. Работата по нея обаче се оказва в основата на идеята за Slack. „Докато работехме върху играта, направихме система за вътрешна комуникация, която наистина обикнахме“, спомня си Стюард. Дълго време обаче тя стои на заден план, докато екипът не се досеща, че от нея биха могли да се възползват и друг хора. 

Въпросната система е основата, върху която след това се ражда Slack – платформа, която сега може да се похвали с 8 млн. потребители на ден, от които 3 млн. плащат за допълнителни функции. 

70 000 са корпоративните ѝ клиенти, сред които IBM, Samsung, 21st Century Fox и Marks & Spencer. След няколко инвестиционни кръга днес Slack се оценява на 5.1 млрд. долара. 

Рядкост е да се създаде нещо успешно от пепелта на неуспешен проект, коментира технологичният анализатор Крис Грийн. Според него Стюард Бътърфийлд е чудесен пример за това и е убеден, че успехът му е не просто късмет. 

Коментари: 0