Ъпдейти на Asus разпространяват вируси (обновена)

Компанията засега не показва признаци да е наясно с проблема

Ъпдейти на Asus разпространяват вируси (обновена)

Снимка: Kaspersky

748 ~ 1 мин. четене
Системата за актуализации на Asus е хакната и се използва да изпраща зловреден софтуер до около 1 млн. компютъра с Windows, съобщи Kaspersky. Вирусът е маскиран като „критично важен“ софтуерен ъпдейт, доставян от сървърите на Asus и подписан с цифровия сертификат на компанията.

Засега не е ясно към какво са се стремели хакерите. Изглежда, че тяхна цел са били конкретни потребители с компютри Asus: вирусът е включвал специални инструкции за 600 системи, които са били идентифицирали по MAC-адресите им. След като някоя от тези системи бъде установена, системата за актуализиране инсталира още злонамерени програми за по-нататъшно компрометиране на системата.

Засега не изглежда Asus да се е свързала с клиентите си или да е предприела някакви други действия за спиране на зловредния код. Засега от компанията не коментират публично темата.

Впоследствие Asus публикува изявление по темата, в което заявява, че проблемът със сигурността е засегнал много малка част от клиентите ѝ и че уязвимостта е вече отстранена. Компанията е създала нов инструмент за онлайн диагностика на сигурността на своите компютри и съветва потребителите, които се опасяват, че са били заразени с вируса, открит от Kaspersky, да сканират устройствата си с програмата.

*Новината е обновена в 16:50 ч. на 27 март 2019 г., за да бъде добавено изявлението на Asus.
Подкрепи Economic.bg