„АПИ не се вайка по студия. Тя работи“

Георги Терзийски, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“

Цитат на деня:

„АПИ не се вайка по студия. Тя работи“
1668 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева

„АПИ не се вайка по студия. Тя работи. Имаме адекватни действия винаги,  дори преди инцидентите“. Това коментира председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски през bTV, при проверка тази сутрин на разчистването на отпадъците под магистрала „Струма“, които предизвикаха пожар през миналата седмица и затвориха участък от пътя.

По думите на Терзийски отпадъците вече са изчистени от обхвата на магистрала, т.е от периметъра, който влиза в задълженията на АПИ – проектираното съоръжение и 2 метра от него. Теренът след тези 2 метра не е отговорност на АПИ. Той обясни, че все още не е ясно къде ще бъдат поставени отпадъците и се чака решение на община Дупница и РИОСВ.

Така обаче проблемът не се решава, защото огромни купчини отпадъци има в непосредствена близост до магистралата и при по-силен вятът те отново могат да се озоват под нея. Вчера от РИОСВ обясниха, че са предупредили пътната агенция за възможност от инцидент, но тя не е предприела нищо. От АПИ коментираха, че община Дупница е сезирала Агенцията веднъж през 2018 г. „След това е направена проверка в района и е установено, че в района на съоръжението няма отпадъци“, уточни Терзийски. „Служителите на пътното управления са извършвали регулярни обходи и тези обходи не са констатирали наличие на отпадъци в района на съоръжението“, допълни той.

„Не е коректно да прехвърляме проблема от болната на здравата глава. Това е проблем на институцията, която е дала разрешение на фирмата за този терен. АПИ е отговорна само за терена под съоръжението“, коментира шефът на АПИ като допълни, че според него не е коректно навсякъде, където има пътно съоръжение, АПИ да бъде виновната институция.

Терзийски заяви, че днес ще се правят изпитвания на трасето и има възможност до края на деня да бъде пуснато платното към София.

Подкрепи Economic.bg