АПИ си поръча два луксозни джипа за 220 хил. лв.

За други 51 автомобила от нисък клас Пътната агенция ще плати 1.1 млн. лв.

АПИ си поръча два луксозни джипа за 220 хил. лв.

Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция \"Пътна инфраструктура\"

9038 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков Автор: Александра Сотирова

В последния ден на август и деня, в който транспортният министър Николай Нанков подаде оставка, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е пуснала обществена поръчка за покупката на 53 нови автомобила, на обща стойност 1.3 млн. лв. с ДДС. Прави впечатление, че за 2 от автомобилите ще бъдат дадени около 20% от бюджета, като от обявлението се вижда, че скъпите автомобили са предвидени за Централната администрация, вероятно за членовете на Управителния съвет.

От поръчката става ясно, че тези две коли задължително трябва да са високопроходими (SUV) и да са с 4x4 задвижване на колелата, с минимум 18-цолови лети джанти и да могат да газят поне половин метър вода, което предполага тежки проходи през пресечена местност. В същото време има изискване за мощност на двигателя от минимум 250 к.с. и задължително 8-степенна автоматична скоростна кутия, които гарантират гладко возене и бързи скорости. Цветът задължително трябва да е черен металик, който е една от най-скъпите версии.

За тези и много други екстри АПИ е готова да плати 222 хил. лв. с ДДС. Тоест, всеки закупен автомобил ще струва на държавния бюджет над 110 хил. лв.

За разлика от Централното управление, редовите служители на АПИ ще работят с доста по-евтини автомобили, без много екстри. Сред минималните изисквания за останалите 51 автомобила, които излизат по около 21 хил. лв. с ДДС, са мощност на двигателя от 55 к.с. задвижване на колелата 4x2 и 5-степенна ръчна скоростна кутия. Джантите може да са 15-цолови. Цветът трябва да е задължително бял, което е най-евтиното изпълнение на пазара и да има странична плъзгаща врата.

Срокът за получаване на оферти е 11 октомври 2018 г.

Подкрепи Economic.bg