АПИ ремонтира 17 виадукта по „Хемус“ и „Тракия“ за над 143 млн. лв.

Агенцията е обследвала съоръженията и ги е приоритизирала според състоянието им

АПИ ремонтира 17 виадукта по „Хемус“ и „Тракия“ за над 143 млн. лв.
През тази и следващата година Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще ремонтира общо 17 съоръжения по магистралите „Хемус“ и „Тракия“. Инвестицията е за близо 143 млн. лв. Това съобщи по време на инспекция на виадукта при тунела „Витиня“ регионалният министър Петя Аврамова, която провери заключителния етап от ремонта заедно с председателя на УС на АПИ инж. Светослав Глосов. Тя допълни, че част от ремонтите ще са готови през тази  година, а на останалите съоръжения – през 2019 г.

„Аз лично бях неприятно изненадана, че 25% от пътищата от Републиканската пътна мрежа са в лошо състояние. Средствата, с които разполага АПИ от много години са недостатъчни, за да се поддържат пътищата в добро състояние. Така че разчитаме на повече приходи от тол системата през 2019 и 2020 г.", заяви Аврамова. Тя уточни, че Агенцията е обследвала съоръженията и ги е приоритизирала според състоянието им.

Според регионалния министър приходите от тол таксите само за четири месеца през 2019 г. може да стигнат 200 млн. лв., но от тях ще трябва да се отдели сума за плащане на изграждането на системата.

Мостовото съоръжение на „Хемус“ е с дължима 225 метра и е в експлоатация от 1984 г. От пролетта в ремонт е платното в посока София, което затрудни трафика по магистралата. Възстановени са всички носещи стълбове на виадукта. Строително-монтажните работи по конструкцията на пътя включват саниране на пътната плоча, тротоарните конзоли и фугите. Предстои монтиране на новите мантинели и полагане на маркировката.
Коментари: 0