Apple е заделила само $500 млн. за компенсации за „батериягейт“

Собствениците на умишлено забавени телефони имат само седмица да кандидатстват за компенсации

Apple е заделила само $500 млн. за компенсации за „батериягейт“

Снимка: Pixabay

776 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Собствениците на iPhone в САЩ имат по-малко от седмица, за да поискат обезщетение в размер на $500 от Apple във връзка със скандала "Батериягейт". Компанията е заделила 500 млн. долара за компенсации на клиентите си, след като призна, че умишлено е възпрепятствала работата на старите си модели телефони.

Скандалът със забавянето на работата на някои смартфони избухна през 2017 г. Тогава Apple заяви, че го прави, за да запази за по-дълго живота на батерията на устройствата. Много потребители обаче обвиниха компанията, че по този начин иска да ги принуди да си купят новите модели.

Сред засегнатите серии са:

  • iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus или iPhone SE с iOS 10.2.1 или по-нова версия преди 21 декември 2017 г.;
  • iPhone 7 или 7 Plus, които са работили с iOS 11.2 или по-нова версия преди 21 декември 2017 г.;

Собствениците на моделите могат да попълнят онлайн формуляр, като крайният срок за това е 6 октомври. Размерът на обезщетението зависи от броя на заявленията.

 „Apple ще осигури плащане в размер на $25 на устройство, при условие че компанията няма да плати повече от $500 милиона общо на всички заявители. Ако общата стойност на подадените и одобрени искове надвиши този таван, стойността за всяко устройство ще бъде намалена пропорционално”, се казва в изявление от гиганта.

Там се пояснява, че ако общата стойност на одобрените искове не надвишава минималната сума от 310 млн. долара, стойността за всяко устройство може да бъде увеличена пропорционално до максимум $500.

Ако по-малко от 620 000 души поискат обезщетение, това означава, че ще получат пълната сума от $500. Условието е да няма съдебни такси.

Подкрепи Economic.bg