Apple наваксва 5G закъснението си с амбициозни цели за 2020 г.

Компанията планира да достави 80 милиона или дори повече 5G iPhone през 2020 г.

Apple наваксва 5G закъснението си с амбициозни цели за 2020 г.

Снимка: БТА

Apple планира да достави 80 милиона или дори повече 5G iPhone през 2020 г., сочи информацията на Nikkei Asian Review, позовавайки се на източник, запозната с плановете на компанията. Агресивните цели на гиганта за глобални продажби подсказват стремеж към възвръщане на короната на най-иновативна технологична компания в света, пише изданието. 

По пътя към постигането им Apple мобилизира доставчиците да произвеждат първите ѝ 5G смартфони догодина. Водещите iPhone устройства се очаква да са три на брой, да включват най-модерните налични мобилни процесори и екрани. 

Надеждата е модернизираните телефони на бранда да са стимул за по-добро представян на Apple догодина, но така също и да ускорят плановете на телеком играчите да ускорят разгръщането на 5G мрежите. Китай вече инвестира сериозно в зараждащата се технология. Оператори в САЩ и Великобритания например също посягат към нея, но на повечето места по света за нея все още се говори в бъдеще време. 

Някои смартфон производители, като Samsung и Huawei, побързаха да представят дебютни 5G устройства. Все още те са практически трудно използваеми, скъпи и несъвършени. 

За разлика от повечето Apple не бърза да яхва вълната, като един от мотивите ѝ е именно липсата на готовност на пазара. Изчаквателната позиция обаче ѝ навлече поредна критика, че вече не топ иноватор и лидер на трендове, а последовател на такива. Гигантът от Купертино лансира своите премиум устройства половина година след дебюта на конкурентните 5G телефони. Нито един от серията iPohne 11 обаче не поддържа бъдещите мрежи. 

Предстоящата 5G линия iPhone ще е съставена от три модела, твърдят източниците на Nikkei. Всеки ще нови 5G модемен чип от Qualcomm. 

Именно с производителя на чипове Qualcomm се свързва друга причина за отлагането на първия 5G iPhone. Двете с Apple водиха дълъг и много тежък съдебен спор за нарушени патентни права. През април тази година обаче успяха да му сложат край и сега отново са в партньорство помежду си. Qualcomm е лидер на пазара на мобилни модемни чипове и вече разполага с 5G версия, а Apple е свободна да я ползва. 
Коментари: 0