Apple освободи стотици служители, които слушат записи на Siri

Слушането на записи с цел подобряване на услугата вече ще става само със съгласие на потребителите

Apple освободи стотици служители, които слушат записи на Siri
852 ~ 2 мин. четене
Стотици служители на Apple в цяла Европа, които бяха наети да проверяват записи на Siri за грешки, са загубили работата си, след като компанията обяви, че спира програмата по-рано този месец.

Повече от 300 служители са приключили договорите си само в предприятието в Корк, а още други са освободени из цяла Европа, пише "Гардиън".

Персоналът е в платен отпуск от 2 август -деня, когато Apple обяви решението си да спре програмата.

Решението последва история в „Гардиън“, която разкри, че работниците често са чували поверителна медицинска информация и двойки, които правят секс, докато проверяват записите в Siri.

Apple се извини, че е позволила на свои контрагенти да слушат фрагменти от записани разговори на хората, ползващи дигиталния й асистент Siri. В сряда в пост в блога си Apple повтори своя по-ранен ангажимент да спре пазенето на аудио, записано чрез Siri, освен ако потребителите не дадат своето разрешение.

Apple каза, че ако потребителите дадат разрешение, само нейни служители ще могат да преглеждат аудио записите, за да подобрят услугата.

Все още не е ясно как Apple ще търси разрешение, макар че в миналото компанията обикновено е искала разрешения чрез подкана по време на инсталациите на актуализация на софтуера.

През последните месеци Facebook, Google, Amazon, Microsoft и Apple признаха, че хора преглеждат взаимодействията на потребителите с асистентите им за изкуствен интелект, за да подобрят услугите. Но потребителите обикновено не знаят, че хората, а не само компютрите слушат техните записи.

Използването на хора за слушане на аудио записи е особено притеснително за експертите за поверителност, тъй като увеличава шансовете недобронамерен човек да изложи подробности за казаното, включително части от чувствителни разговори.

Apple заяви, че все пак ще използва компютърно генерирани преписи за подобряване на услугите, дори ако потребителят не е дал изрично разрешение или не се е съгласил.
Коментари: 0