Apple открехна завесата към работата си по безпилотни системи за управление

Научна статия дава рядък поглед върху разработките на компанията

Apple открехна завесата към работата си по безпилотни системи за управление
Компютърни специалисти от Apple представиха нов метод, по който самоуправляващите превозни средства ще могат да идентифицират пешеходци и велосипедисти на пътя. Повече информацията за откритието им може да бъде прочетена в скорошна научноизследователска публикация, даваща рядък поглед върху работата на американската технологична компания в областта. 

В статията от 17 ноември, публикувана в онлайн списанието arXiv, изследователите от Apple Йън Джоу и Онсел Тюзел хвърлят повече светлина върху напредъка си около откриването на 3D обекти в пространството, пише CNBC. 

В момента безпилотните автомобили използват система, наречена LIDAR. Технологията е разработена да изпраща светлина в околната среда, на базата на която си съставя образ за формата на обектите. Също така изчислява времето, за което светлината се връща, като така преценява разстоянието, на което се намират обектите. 

LIDAR обаче се затруднява да открива малки обекти в далечината без да е подпомогната от допълнителни камери. Успехът на този подход обаче е подложен на въпроси при определени ситуации, а и системата е по-чувствителна към повреда на датчика. 

Предложението на експертите на Apple е да се използва само LIDAR системата, но като се оборудва с по-сложна компютърна визия и изкуствен интелект. Те са нарекли своята разработка VoxelNet. 

Засега тестовете им са били ограничени единствено до компютърни симулации и все още не са изпробвани на реални автомобили. Те обаче са категорични, че VoxelNet превъзхожда дори най-съвременните LIDAR базирани методи за откриване на 3D обекти. 

Производителят на iPhone е сравнително мълчалив по отношение на работата си около автомобилните безпилотни системи с изключение на няколко неясни коментара от страна на изпълнителния директор Тим Кук. 

През август например той подметна, че автономните системи са „майка на всички проекти за изкуствен интелект“. Кук също така подчерта, че Apple ще  концентрира усилията си не върху създаването на собствен автомобил, а върху разработването на безпилотни технологии за управление на превозни средства. 

По-рано гигантът получи разрешително от калифорнийските власти да тества автономни коли по улиците. 
Коментари: 0