Apple ще продава части на други фирми за ремонт на iPhone-и

За първи път компанията ще позволява на външни фирми да работят с нейни части

Apple ще продава части на други фирми за ремонт на iPhone-и

Снимка: Pixabay

688 ~ 2 мин. четене
Apple Inc обяви днес, че ще започне продажба на части, инструменти и ръководства за ремонт на независими магазини за поправяне на счупени iPhone-и. Това е значителна промяна след години лобиране срещу закони в някои щати, които принуждаваха компанията да направи този ход.

Apple заяви, че програмата, която трябва да помогне за намаляване на голямото търсене на Apple и нейните упълномощени партньори за поправяне на милиони спукани екрани и докове за зареждане, ще стартира в Съединените щати, преди да бъде внедрена в други страни.

Така на независими сервизи ще се предлагат официални части за извънгаранционни ремонти на същата цена, предложена на оторизирани доставчици на услуги, като Best Buy Inc, които извършват гаранционни работи.

Бен Баджарин, анализатор на Creative Strategies, заяви, че този ход може да създаде повече възможности за Apple да продава услуги или аксесоари, ако насърчи собствениците на iPhone да предадат използвани телефони на приятели и семейство.

Независимите магазини отдавна се оплакват, че високите обеми изискуеми покупки от Apple, за да станат нейн оторизиран доставчик на услуги, ги вади от пазара за ремонт.

Технологичният гигант преди това лобираше срещу исканията за „право на ремонт“ на независимите бизнеси в няколко американски щати, включително Ню Йорк и Калифорния, позовавайки се на опасения относно поддържането на висок стандарт на обслужване. По-рано тази година компанията позволи на всички американски магазини Best Buy да приемат гаранционни поправки.

Apple заяви, че ще тества новата програма за ремонт за срок от една година с 20 предприятия в Северна Америка, Европа и Азия. Но не обяви график за международното й пускане.

Програмата ще позволи на независимите магазини да определят собствените си цени за ремонти, а също така да предлагат и по-евтини резервни части. Те ще трябва да върнат всички събрани счупени части на Apple на компанията за обновяване или рециклиране.

Магазините ще се присъединяват безплатно към програмата, но от тях ще се изисква техник, сертифициран от Apple, който е взел безплатен 40-часов обучителен курс и тест, предоставен от компанията.


Подкрепи Economic.bg