Apple си върна световната корона

След обявяването на финансовия отчет за четвъртото тримесечие акциите на компанията поскъпват

Apple си върна световната корона

Снимка: BTA

1616 ~ 1 мин. четене
След като в края на ноември Apple загуби короната на най-скъпата компания в света, днес компанията отново е на първо място. След края на борсовата сесия вчера пазарната ѝ оценка достигна 824.12 млрд. долара. Всъщност компанията от Купертино поевтиня, но основните ѝ конкуренти за трона – Microsoft и Amazon, поевтиняха повече.

След дългото пропадане в цената на акциите на Apple след септември, от началото на февруари книжата на производителя на iPhone най-после тръгнаха нагоре. Причината за четирите поредни положителни борсови сесии и общо около 13% ръст е финансовият отчет, публикуван на 29 януари. Той показа, че продажбите на смартфона през четвъртото тримесечие на 2018 г. са по-добри от очакваното.

При Microsoft и Amazon ситуацията не беше коренно различна. Месеци наред цената на техните акции вървеше нагоре до обявяването на финансовите отчети за последното тримесечие. Онлайн търговецът обяви, че през първото тримесечие на 2019 г. продажбите ще са по-слаби от очакваното, освен това планира по-малко инвестиции. При създадената от Бил Гейтс компания ситуацията е по-стабилна – компанията изпълни очакванията на анализаторите, но не показа нищо впечатляващо.

След затварянето на сесията в сряда цената на акциите на Amazon бяха с 1.12% надолу, а пазарната капитализация на компанията падна до 805.7 млрд. долара. Microsoft поевтиня с 1.19% до 813.5 млрд. долара.
Подкрепи Economic.bg