Април отново е бил критичен за туризма

Транзитно преминаващите чужденци са повече от тези, които са избрали да почиват в България

Април отново е бил критичен за туризма

Снимка: Unsplash

316 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Туристическият бизнес е продължил да изпитва затруднения и през април. Около 52.1% от управителите на места за настаняване са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, като 60.5% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 42.8% - на нощувката, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

До освобождаване на персонал са стигнали 11.9% от управителите. Мярка „неплатен отпуск“ са предприели 15.1%, а „платен отпуск“ – 14.2%. Към непълно работно време са преминали 8.3%, а 4.9% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“.

От всичките 2 072 обекта, чиито мениджъри са участвали в анкетата на НСИ, 26.8% заявяват, че са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите. През април 51.1% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец, докато 32.5% отчитат спад. 

Възможност да обслужат разходите си до 50% със собствени средства за следващия месец ще имат почти 49% от анкетираните, като това е тенденция, която се наблюдава от началото на пандемията през март миналата година. Около 23% посочват, че няма да могат да се справят сами. Около 28% все пак заявяват, че ще продължат с дейността си дори и при намален обем.

За затрудненията в туризма свидетелстват и все така намалените посещения на чужденци в България. Данните на НСИ за април показват, че от всичките 282 хил. посещения, 62% са на транзитно преминаващи. Само 11.5% от посещенията са били с цел почивка и екскурзия.

За сметка на това, пътуванията на българи в чужбина започват плавно да растат, като през април те достигат 271 хил. по данни на НСИ.

Коментари: 0