Арабският свят се надигна срещу САЩ и решението за Ерусалим

Решението да се признае свещения град за столица на Израел изглежда удовлетворява само ционисткото правителство

Арабският свят се надигна срещу САЩ и решението за Ерусалим

Снимка: БТА

Решението на САЩ да признае свещения град Ерусалим за столица на Израел предизвика остри реакции по целия свят, но най-силно звучат критиките от страна на арабските държави. Веднага след обявяването на решението снощи, остри позиции изразиха Иран, Палестинската автономна област, Турция, Европейския съюз, Канада, Катар, Малайзия, Сирия и много други. Действията на Тръмп очевидно се нравят само на Израел, които от десетилетия настояват за това признание, но Америка винаги се е опитвала да поддържа неутралитет в своята позиция.

Сега обаче Кутията на Пандора изглежда отворена, а последиците са твърде неясни. Иран предупреждават за нова интифада (палестинско въстание), по-радикални действия и вълни от гняв и насилие. Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви, че решението на Доналд Тръмп представлява смъртна присъда за всички, които се стремят към мир. Ливанският президент Мишел Аун каза, че то е опасно и заплашва доверието към САЩ като посредник на мирния процес в региона.

Позиция изрази и сирийският президент Башар Асад, според когото палестинската кауза ще остане жива сред арабите до създаването на палестинска държава със столица Ерусалим

„Мирният процес в Близкия изток умря след изявлението на Тръмп за признаване на Ерусалим за столица на Израел и преместването там на американското посолство, заяви заместник-генералният секретар на Арабската лига Хусам Зак“, цитиран от ТАСС.

Премиерът на Малайзия призова мюсюлманите по света твърдо да се противопоставят на признаването на Ерусалим за столица на Израел. „Призовавам мюсюлманите по целия свят, нека да се чуе вашият глас, ясно да се разбере, че ние твърдо се противопоставяме на всякакво признаване на Ерусалим за столица на Израел", заяви Наджиб Разак в реч пред годишния конгрес на управляващата партия в Куала Лумпур.

Палестински граждански и ислямистки организации вчера призоваха за обща стачка и протестни митинги през днешния ден, в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Палестинското министерство на образованието обяви четвъртък за неучебен ден и призова учители, ученици и студенти да участват в протестите в окупирания от Израел Западен бряг, в ивицата Газа и в палестинските квартали на Ерусалим.

Тази нощ палестинците угасиха светлините на Коледната елха край църквата "Рождество Христово" във Витлеем в знак на протест срещу решението на Тръмп. Угасени бяха и светлините на Коледната елха в Рамала, близо до гроба на бившия палестински лидер Ясер Арафат.

Протести избухнаха вчера в райони на йорданската столица Аман, населявани от палестински бежанци, предаде Reuters, като се позовава на очевидци. Младежи издигали антиамерикански лозунги в Аман, а в бежанския лагер Бакаа близо до столицата стотици младежи излезли по улиците с викове "Долу Америка" и призиви към йорданското правителство да анулира мирния си договор с Израел от 1994 г.

Коментари: 0