Aston Martin изтри близо четвърт от пазарната си стойност за ден

Продажбите във Великобритания и Европа със значителен спад

Aston Martin изтри близо четвърт от пазарната си стойност за ден

Снимка: Twitter профил Aston Martin

1916 ~ 2 мин. четене
Aston Martin загуби близо една четвърт от пазарната си стойност в сряда, след като намали прогнозите си за продажбите за годината и отчете слаби продажби в Обединеното кралство и Европа.

Акциите на компанията се сринаха с 23% в търговията в Лондон, като паднаха под 8 паунда ($ 10) на акция.
Автопроизводителят обвини макроикономическата несигурност и слабостта на британските и европейските пазари за съкращенията в своите насоки. Сега тя очаква да продаде между 6 300 и 6 500 автомобила на дилърите тази година - с около 11% по-малко от прогнозата, направена през май.

"Разочаровани сме, че краткосрочните продажби на едро не спазиха първоначалните ни очаквания", заяви Анди Палмър, президент и главен изпълнителен директор на Aston Martin Lagonda. "Днес предприемаме решителни действия за управление на запасите и марките Aston Martin Lagonda в дългосрочен план."

През първата половина на годината продажбите на дилъри в Обединеното кралство са намалели със 17% в сравнение със същия период на миналата година. В останалата част на Европа продажбите падат с 19%.
Компанията планира да пусне SUV по-късно тази година и да може да засили продажбите. В по-дългосрочен план, тя се надява, че електрическите превозни средства ще представляват 25% от продажбите, а хибридите - за голям процент от останалите продажби.

Има и някои добри новини През първите шест месеца на 2019 г. ръстът на продажбите на едро в Северна и Южна Америка и Азиатско-тихоокеанския регион е съответно 54% и 24%.

Компанията също така понижи коригирания марж на оперативната си печалба за годината до 8% спрямо 13% преди това.

Миналия октомври Aston Martin се присъедини към редиците на автомобилни производители, търгувани на борсата, с IPO, което оцени британската компания на повече от 5 милиарда долара. Оттогава обаче акциите й са паднали с 58%.

Собствениците на Aston Martin включват компанията-майка на Mercedes-Benz Daimler, инвестиционната компания Investindustrial и инвеститори със седалище в Кувейт.
Подкрепи Economic.bg