AstraZeneca чака финални резултати за COVID-ваксината до края на 2020 г.

Приходите на компанията растат с 3% през третото тримесечие

AstraZeneca чака финални резултати за COVID-ваксината до края на 2020 г.

Снимка: БТА

Британският производител на лекарства AstraZeneca, който е един от основните разработчици на ваксина срещу COVID-19, победи прогнозите за продажби през третото тримесечие. Заедно с това компанията отново вдъхна надежди за скорошно приключване на изпитанията за така чаканото от цял свят лекарство.

AstraZeneca работи по ваксина срещу коронавируса заедно с екип от Оксфордския университет. Досега е привлякла финансиране за милиарди и е подписала множество сделки за доставка на повече от 3 млрд. дози за страни от цял свят.

Компанията очаква до края на годината вече да има данните от финалните тествания на препарата, наречен AZD1222 или ChAdOx1 nCoV-19. Анализите от октомври показват, че ваксината предизвиква имунен отговор както при възрастни, така и при по-млади хора. AstraZeneca се кани да публикува клинични данни от късния етап на изпитанията през идните седмици. Очакванията са, че Великобритания може да започне пускането на ваксината в края на декември или началото на 2021 г.

Докато AstraZeneca продължава работата си по ваксината, търсенето на други продукти от разнообразното й портфолио от лекарства остава силно.

През трите месеца до 30 септември 2020 г. приходите на AstraZeneca са нараснали с 3% до 6.6 млрд. долара, предават световните медии. Продажбите на продукти са се увеличили с над 6%, но приходите от сътрудничество са със 79% по-малко.

Компанията отчита печалба от 94 цента на акция, което е под очакванията за 98 цента.

Като цяло обаче AstraZeneca е напът да постигне целогодишните си резултати в съответствие с предварителните насоки, като се очаква общите приходи да нараснат с 8-12%, а основната печалба от акция (EPS) да се увеличи с 15-19%.

Коментари: 0