Lufthansa продължава с неизбежното преструктуриране

Авиокомпанията не очаква въздушният транспорт да се възстанови до обичайните си нива преди 2025 г.

Lufthansa продължава с неизбежното преструктуриране

Снимка: Unsplash

704 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Lufthansa заяви, че ще изразходи по-голяма сума пари през четвъртото тримесечие, отколкото през третото, за да преструктурира работата си. От компанията добавят, че това ще повлияе сериозно на бъдещите й резултати, но мерките са неизбежни заради силния удар от кризата с COVID-19, пише Reuters.

В резултат на продължаващите ограничения за пътуване водещата авиокомпания на Германия отчете нетна загуба от 2 милиарда евро през третото тримесечие. За сравнение печалбата й през същия период на миналата година бе 1.2 милиарда евро.

Капацитетът на дейността й за третото тримесечие е само 22% от нивото на миналата година, което води до средномесечно изтичане на оперативни парични средства от 200 милиона евро.

Целта на авиопревозвача е да се върне към положителен оперативен паричен поток през следващата година.

„Сега сме в началото на зимата, която ще бъде трудна и предизвикателна за нашата индустрия. Решени сме да използваме неизбежното преструктуриране, за да разширим конкурентното си предимство", казва главният изпълнителен директор Карстен Спор.

Lufthansa и нейните дъщерни дружества Eurowings, Swiss, Austrian и Brussels Airlines съкращават своите графици, флот и персонал на фона на очакванията, въздушният транспорт няма да се възстанови до обичайните си нива  преди 2025 г.

„Размерът на очакваните разходи за преструктуриране ще зависи от преговорите със синдикатите”, заявяват от Lufthansa. Превозвачът има за цел да съкрати 22 000 работни места на пълен работен ден. 

От компанията заявяват, че оперативните разходи са намалели с 43% през третото тримесечие на годишна база, подпомогнати от значително по-ниските разходи и такси за гориво. Продажбите са паднали с до 2.7 милиарда евро от 10.1 милиарда.

 

Подкрепи Economic.bg