AstraZeneca прекрати изпитанията върху деца

Британският регулатор разследва възможната връзка на ваксината с редките случаи на тромбози

AstraZeneca прекрати изпитанията върху деца

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Във Великобритания изпитанията на ваксината срещу COVID-19 разработена от Oxford-AstraZeneca върху деца бяха прекратени, предава CNN. Причината е, че компанията очаква данни от прегледа на британския регулатор по лекарствата, който разследва възможната връзка на ваксината с редките случаи на тромбози при пълнолетни.

Говорител от Университета в Оксфорд заяви пред медията, че изпитанията върху децата не са повдигнали никакви опасения за безопасността им, но за да се гарантира общественото спокойствие от AstraZeneca ще спрат работа.

Регулаторът заяви миналата седмица, че поне 30 души във Великобритания са имали редки видове кръвни съсиреци след получаване на ваксината, но поясни, че е твърде рано да се прави връзка между препарата на AstraZeneca и тях.

Агенцията за регулиране на лекарства и здравни продукти на Обединеното кралство заяви миналата седмица, че е получила 22 съобщения за мозъчна венозна синусова тромбоза и 8 съобщения за тромбоза сред общо 15.8 милиона души, които са получили поне една доза от ваксината до 21 март. Поради което от агенцията са посъветвали властите в Обединеното кралство да продължат с прилагането на ваксината при всички останали групи.

„Подобни случаи са много редки. Ползите от ваксината все още са значително по-високи от рисковете“, заявиха от агенцията.

Около 300 доброволци се записаха за изпитанията, които започнаха през февруари и би трябвало да дадат отговор на въпроса дали ваксината е ефективна и поражда силна имунна реакция при деца от 6 до 17 години.

Коментари: 0