AstraZeneca е спряла инвестициите във Великобритания заради Brexit

Компанията се запасява с медикаменти в случай на затруднения при излизането на Великобритания от ЕС

AstraZeneca е спряла инвестициите във Великобритания заради Brexit
Британската биофармацевтична компания AstraZeneca е спряла инвестициите във Великобритания заради Brexit, съобщи нейният президент Лейф Йохансон в интервю за в. "Монд".

Той изтъкна, че групата увеличава запасите си от медикаменти и създава в Швеция същите научни лаборатории за тестване, с каквито вече разполага във Великобритания.

Компанията вече е похарчила 40 милиона британски лири (45 милиона евро) за запасяване с медикаменти за Великобритания и континентална Европа в случай на прекъсване на доставките, ако двете страни не постигнат споразумение за Brexit, както и за дублиране на мощности.

Тази сума е по силите на компанията, чийто оборот е 22 милиарда долара (19 милиарда евро), но Brexit е най-вече огромно прахосване на време, обяснява мениджърът. "Отделям за това между една пета и една четвърт от времето ми", изтъква Йохансон. "Въпросът е изключително от стратегически характер. Рядко се случва да не бъде споменат на заседание на управителния съвет", допълва той.

Brexit има парализиращ ефект. Мъглата, която го заобикаля от две години и половина, целият процес, блокират големите решения. Той принуждава и да бъдат взимани извънредни мерки, за да има готовност за всякакви обстоятелства. 

Паневропейската група Astra Zeneca, създадена през 1999 година от сливането на шведската Астра (Astra) и британската Зенека (Zeneca), напълно илюстрира това, отбелязва в. "Монд".

"Не казвам, че всичко ще се срине. Но се изтегляме от нещо, което функционираше", подчертава Йохансон.
Коментари: 0