Атина получи нов списък от условия

Гръцкият парламент трябва да гласува до сряда първата група реформи

Атина получи нов списък от условия

Снимка: БГНЕС

Гърция получи нов списък от допълнителни условия на приключилата днес среща на еврогрупата в Брюксел. Министрите на финансите на държавите от еврозоната подготвиха списък с условия към Гърция, които трябва да бъдат изпълнени, за да започнат преговори за нов план за спасяване на страната от финансов колапс, предаде Франс прес, като се позова на европейски източници.

Той включва предложението на Германия за създаване извън Гърция на специален фонд с гръцки активи за 50 милиарда евро като гаранция за изпълняване на обещаните от страната приватизации, съобщи един дипломат, предаде Дарик.

Друга германска идея, за временно излизане на Гърция от еврозоната за период от 5 години, наред с преструктуриране на нейния дълг, бе премахната още от работната версия, обсъдена от финансовите министри от Еврогрупата в ранния следобед.

Списъкът предвижда още гръцкият парламент да гласува до 15 юли (сряда) първата група реформи, обещани от правителството на страната.

Кабинетът на лявата партия СИРИЗА освен това ще трябва да се съгласи на "тежки условия", отнасящи се до "реформата на трудовия пазар, пенсионната система, фискалната политика и данък добавена стойност", съобщи финландският министър на финансите Александер Стуб.

Необходимо е списъкът да бъде одобрен от държавните и правителствените ръководители на 19-те страни от еврозоната на среща в Брюксел днес.

Междувременно срещата започна минути след приключването на Еврогрупата. "Изминахме дълъг път, но много важни въпроси остават открити", каза председателят на Еврозоната Йерун Дейселбум.

Еврогрупата набеляза план за оказване на помощ на Гърция, той трябва да бъде утвърден от срещата на върха. Това заяви финансовият министър на Финландия Александър Стуб.

Преди началото на срещата на страните от еврозоната германският канцлер Ангела Меркел се обяви категорично против споразумение за гръцката криза на всяка цена. "Еврогрупата изглежда не съветва ръководителите да започнат преговори за нов план от помощи за Гърция", каза при пристигането си в Брюксел Меркел и добави: „Не желая споразумение на всяка цена".

"Не ми се вярва, че ще постигнем споразумение", каза още германският канцлер. Според Меркел ситуацията е "особено трудна" и остава да се види дали разговорите ще са успешни.

"Ще работим до последната милисекунда за да намерим решение. Идваме с надеждата, че ще се намери решение", каза Юнкер при пристигането си за срещата на лидерите от еврозоната в Брюксел.

Коментари: 0