Основното оборудване за АЕЦ „Белене“ е вече на площадката

Руската "Атомстройекспорт" е доставила 33 единици с тегло между 77 и 327 т всяка

Основното оборудване за АЕЦ „Белене“ е вече на площадката
Автор: Александра Сотирова

Компания "Инкотек Карго" по договор с "Атомстройекспорт" завърши доставката на основното оборудване за изграждането на АЕЦ "Белене, съобщават официално в сайта на доставчика "Инкотек Карго".

Съставът на партидата включва 33 единици извънгабаритни и тежки товари с тегло между 77 до 327 т всяка.

Общият обем на превозите е в размер на 8857 куб метра, общото тегло - 4043 тона, а броят на товарните гнезда - 218.

Превозът на първата партида от оборудването се е извършил по маршрута: ПАО „Ижорски заводи“ - пристанище Санкт Петербург - пристанище Констанца, Румъния – специализиран причал за АЕЦ „Белене“, България – площадка за съхранение на АЕЦ „Белене“.

"Инкотек Карго" подписва договора за доставка с "Атомстройекспорт" на 18 януари 2017 г. Извозването на оборудването започва на 20 януари и цялата партида трябва да бъде предадена в срок до 31 март 2017 г. В сайта на доставчика детайлно е описан целия процес по маршрута. 

От "Инкотек Карго" съобщават, че на 28 март 2017 г. е завършена доставката на оборудването до кея на АЕЦ "Белене". След това партидата е транспортирана до площадката за съхранение. 

Официална информация за доставката на оборудването за спрения проект АЕЦ "Белене" от българското Министерство на енергетиката няма. Служебният министър Николай Павлов няколко пъти е коментирал, че цялото оборудване се очаква да пристигне до края на август 2017 г. Ясно е само, че транспортът на съоръженията е поет от руската компания като това е част от договора.

Преди десет години руската компания "Росатом" подписа споразумение с НЕК за изграждането на централата в България. Неосъщественият руско-български проект струва на 1.2 млрд. лева, които бяха дадени на НЕК от държавния бюджет. 

Правилното съхранение на оборудването също ще струва на страната ни няколко милиона годишно, смятат експерти. Страната ни трябва да подпише нов договор с "Росатом", с който да гарантира стопанисването им.

Сега по поръчка на правителството учени от БАН правят анализ какво да прави България с оборудването. Той трябва да бъде готов до края на месец септември и десет години по-късно да разберем необходимо ли е да строим АЕЦ "Белене". 

Коментари: 0