Австралия одобри ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 години

Очаква се прилагането й да започне в началото на следващата година - 10 януари

Австралия одобри ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 години

Снимка: Pixabay

456 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Лекарственият регулатор на Австралия одобри днес прилагането на ваксината срещу коронавирус на Pfizer сред деца от 5 до 11 години, предаде Reuters. Очаква се прилагането й да започне в началото на следващата година -  10 януари.

Администрацията за терапевтични стоки обяви, че решението е взето след внимателна и задълбочена преценка, която е установила, че мярката е безопасна и ефективна и е от интереса на децата. Те ще получат по-малка доза от ваксината в сравнение с лицата на 12 и повече години“, каза здравният министър Грег Хънт.

Той обясни, че медицинските регулатори са дали предварително одобрение ваксината на „Pfizer/ BioNTech“. Това решение следва аналогични решения в Европейския съюз, САЩ, Израел и Канада. Почти 93 % от австралийците на възраст над 16 години вече са получили първа доза, 88 % и втората. Припомняме, че през октомври гражданите бяха насърчени да получат третата след 6 месеца.

Високата ваксинация помогна да се забави разпространението на вируса и да се насърчи икономическото възстановяване, като правителството планира да повиши прогнозата си за растеж за 2022 г. в рамките на седмици.

Подкрепи Economic.bg