Австрия настоява за крути мерки срещу Турция

Според външния министър Себастиан Курц ЕС трябва да спре парите за южната ни съседка

Австрия настоява за крути мерки срещу Турция
3680 ~ 2 мин. четене
Европейският съюз трябва да промени позицията си спрямо Турция заради репресиите в страната и погазването на човешките права. Това е мнението на австрийския външен министър Себастиан Курц, изразено пред радио Oe1. Според него трябва да бъдат спрени милиардите, които ЕС дава на южната ни съседка под формата на хуманитарна помощ.

Освен всичко, Курц изразява разочарованието си от неспазването на споразумението между ЕС и Турция за задържане на бежанския поток. По силата на тази договореност държавите членки могат да връщат мигранти обратно в Турция, а за това държавата получава около 3 млрд. евро.

Според австрийския министър проблемите в управляваната от Реджеп Ердоган държава трябва да бъдат сред основните теми по време на срещата на външните министри от държавите членки в понеделник. Той е на мнение, че тогава държавите от ЕС трябва да се споразумеят за прилагането на различна политика спрямо Турция.

„През последните години Турция се отдалечава все повече от Европа, но въпреки това политиката на ЕС спрямо нея не се променя. Това просто не работи“, смята Курц. Той дава пример с репресиите в страната и заявява, че всичко което се случва там срещу свободата на хората трябва да има последици. „Опозиционни депутати биват арестувани, журналисти са преследвани, държавни служители се уволняват, а вече се говори и за връщане  на смъртното наказание“, казва министърът.

Според него спирането на парите е логическото последствие. „Ясно е, че парите няма да потекат към Турция, ако не се придържа към своята част от сделката“, казва Курц.

Западните лидери се притесняват, че турският президент използва въведеното извънредно положение след опита за преврат на 15 юли, за да се разправи не само с превратаджиите, но и с всички неудобни за властта, пише APF. Досега са арестувани повече от 35 хил. души, десетки хиляди бяха уволнени, а 11 души от основната про-кюрдска партия бяха арестувани.
Подкрепи Economic.bg