Австрия национализира къщата на Хитлер

Сградата вероятно ще бъде основно преустроена

Австрия национализира къщата на Хитлер
Парламентът на Австрия реши да отчужди със закон родната къща на Адолф Хитлер. Актът бе приет почти с единодушие и цели да сложи край на съществуващите отдавна разногласия между държавата и частните собственици на къщата от 17-и век. 

Сградата се намира в центъра на Браунау ам Ин и там през 1899 г. се ражда бъдещият диктатор. След приемането на закона ще бъде възможно да й се направи цялостно архитектурно преустройство или, в краен случай, тя ще бъде съборена.

Още през 1972 г. държавата наема къщата и я ползва дълго време като център за подпомагане на инвалиди, които били сред преследваните групи по време на нацисткия режим.

От 2011 г. насам обаче собствениците забраняваха сградата да се използва. Пустееща оттогава, тя често привлича хора, изпитващи носталгия по Третия райх. 

Предстои властите във Виена да решат по-нататъшната съдба на имота. През октомври министърът на вътрешните работи Волфганг Соботка обяви в тази връзка конкурс за архитектурни проекти. 

Същевременно сподели мнението си като частно лице, че къщата, макар и регистрирана като забележителност, трябва да бъде разрушена. 

Този вариант обаче не среща единодушна подкрепа. При всяко положение предстои "външната форма" на сградата да бъде променена до "неузнаваемост" и там да се настани административна или социална служба.
Коментари: 0