НАП проверява 5000 фирми, недекларирали данък \"уикенд\"

Приходната агенция променя политиката си към некоректните данъкоплатци

НАП проверява 5000 фирми, недекларирали данък \
3935 ~ 1 мин. четене

Националната агенция за приходите проверява 5 000 фирми, които не са декларирали т.нар. "данък уикенд". За тези компании има ясни доказателства, че служебно имущество се използва и за лични цели, въпреки че е приспаднат целия данъчен кредит. Това заяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров в ефира на БНР.

„НАП няма да прави ревизия, а да обложи компанията с лихвите за пет години назад и да събира принудително тази сума, продавайки, ако щете, имуществото. Идеята е самата компания да намери разумната граница какво е съотношението  - лично и служебно ползване и да начисли дължимия данък сама“, каза Бъчваров.

Данък "уикенд" няма да се плаща за мобилни телефони и лаптопи, но данъчните власти ще следят дали броят на устройствата в дадена фирма съответства на броя на служителите и дейността й. От приходната агенция планират радикална промяна в подхода към некоректните данъкоплатци. Ако те доброволно коригират неправилните данни, няма да търпят санкции.

Тъй като нормативната уредба вече изисква по-стриктно деклариране на данък "уикенд", данъчните препоръчват още в началото да се избере съотношение - в часове, изминати километри за автомобил или определена площ за имот. Например декларира се, че една кола се използва пет дни в седмицата служебно и два - за лични цели.

Подкрепи Economic.bg