Автоинструктури протестираха срещу идеята за изсветляване на бизнеса им

От бранша настояват за отмяна на публикуваните за обществено обсъждане промени

Автоинструктури протестираха срещу идеята за изсветляване на бизнеса им 6 Снимки

Снимка: Красимир Свраков

3797 ~ 1 мин. четене

Автоинструктури от цялата страна се събраха на национален протест в София на площад „Александър Батенберг“. Недоволството им е породено от предлаганите промени в наредбите, регламентиращи дейността на центровете за обучение на шофьори.

От Изпълнителна агенция „Автомобилната администрация“ предлагат пакет от мерки, които да повишат качеството на обучението и да пресекат порочната практика с писането на фиктивни часове. Идеята е да се изгради информационна система, която да дава на контролните органи информация за датите и часовете за провеждане на обучението, както и достъп до електронните учебни дневници, учебните картони и контролните карти. Или иначе казано предлага се пълна дигитализация на шофьорските курсове.

В промените на наредбата, която е публикувана за обществено обсъждане, се предлага още преподавателите да са назначени на трудов договор в учебния център, тъй като в момента над 50% работят на граждански договор. И още - учебният център да е регистриран като търговски обект, тъй като в него се извършва търговска дейност. Изискването е въведено с цел недопускане на нелоялна конкуренция.

От бранша обаче определят идеите като лобизъм и опит за въвеждане на корупционни практики. Оттам настояват за сваляне на проекта от обществено обсъждане.

„Говори се за така нареченият "сив сектор". Това е прах в очите на хората. Няма сив сектор в бранша“, казаха от бизнеса по време на протеста.

Според протестиращите готвените промени няма да доведат до повишение на качеството в обучението на бъдещите водачи. Те смятат, че въпросните промени облагодетелстват определени фирми и ще доведат до фалити на други.

Подкрепи Economic.bg