Автомобилната колекция на Мъск през годините

Една от колите му вече обикаля космоса, а друга е от филм за Джеймс Бонд

Автомобилната колекция на Мъск през годините

Мъск на представянето на Cybertruck

Снимка: Tesla

Илон Мъск е имал впечатляваща колекция от автомобили през годините. Някои от тях са били съсипани, а други са вдъхновили определени дизайнерски елементи в колите, които Tesla прави днес. Така или иначе, всеки автомобил от колекцията му разказва по малко за това какво търси Мъск в една кола, пише Business Insider.

В наши дни Мъск обикновено е виждан да обикаля в Tesla Model S – освен ако, разбира се, не реши да излезе с новия пикап Cybertruck.

Ето по-отблизо колекцията му от автомобили през годините:

Първият автомобил, който Мъск си купува, е старо BMW 320i от 1978 г., за който плаща 1400 долара.

Мъск разказа във видео за Forbes, че го е купил през 1994 г. и сам го е оправил. Имал го е две години, когато едното колело пада - злополучен инцидент, който се случва, когато един от стажантите му от първата му компания Zip2 е зад волана на колата.

Когато Мъск получил първия си бонус от Zip2, софтуерна уеб компания, която създават двамата с брат му, той използва парите да си купи Jaguar E-Type от 1967 г.

Мъск обяснява, че когато е бил на 17, му подарили книга за класически кабриолети. Кабриото, което най-много му харесало от книгата, било Jaguar E-Type, така че си казал, че ако някога може да си го позволи, ще си купи такава кола.

С първоначалния бонус чек от 40 000 долара от Zip2 Мъск купува колата.

"Този автомобил беше като лоша приятелка - постоянно ме издънваше и ми причиняваше всякакви неприятности", казва Мъск за колата.

След като продава PayPal, той си купува McLaren F1 - който по-късно съсипва тотално.

"Имах го от няколко години и направих 11 000 мили с него, карах го от Ел Ей до Сан Франциско. Имах го като ежедневен автомобил", казва Мъск за своя McLaren F1 в интервю за Pando Daily преди седем години.

Нова, колата се продава за близо 1 млн. долара.

Мъск вози Питър Тийл, който е съосновател на PayPal, през 2000 г., когато блъска колата. Двамата се возят по Sand Hill Road в Менло Парк, за да видят Майкъл Мориц, рисков капиталист от Sequoia Capital. Мъск се удря в насип и колата се върти многократно във въздуха. Падайки, тя вече е тотална щета - смачкани гуми, натрошени стъкла, множество щети по каросерията. Колата не е била застрахована.Кадър YouTube/Beijing Satellite TV

През 2013 г. Мъск си купува Lotus Esprit - колата-амфибия, която се използва във филма за Джеймс Бонд „Шпионинът, който ме обичаше“. Мъск плаща 920 000 долара на търг.

"Като малко дете в Южна Африка беше удивително да гледам Джеймс Бонд в "Шпионинът, който ме обичаше" как кара своя Lotus Esprit до кея, и натискайки бутон, го превръща в подводница", казва Мъск в изявление пред Huffington Post.

„Разочарован бях да науча, че той всъщност не може да се трансформира. Това, което ще направя, е да го надстроя с електрически задвижващ агрегат на Tesla и да се опитам да го превърна в истински“, допълва той.

Мъск е притежавал Audi Q7, което всъщност го вдъхновява за вратите на Tesla Model S.

Бизнесменът казва, че иска да направи кола, в която вратата да се отваря в тесни пространства и да позволява да се стигне до седалките на третия ред, без да се свалят тези от втория. 

През 2007 г. Мъск е притежавал спортна кола Hamann BMW M5, модифицирано BMW, което е малко по-широко и има различни характеристики, за да изглежда по-агресивно.

През 2012 г. Мъск имаше Porsche 911.

Предприемачът разкри в Twitter през 2017 г., че приятел му подарил Ford Model T.

Мъск очевидно кара и коли на своята компания Tesla. Той е собственик на Tesla Roadster, но в момента колата не е паркирана в гаража му – тя полетя в космоса. През 2018 г. SpaceX пусна своята ракета Falcon Heavy. Вътре Мъск паркира собствения си Roadster с манекен-астронавт, наречен "Starman", зад волана.

Ракетата обикаля около орбитата на Слънцето, минавайки покрай Венера и Меркурий, а изследователите прогнозират, че Роудстърът ще обикаля около Слънцето през следващите няколко милиона години. Мъск каза миналата година, че SpaceX може да изстреля друга ракета, която да настигне автомобила „след няколко години“.

През 2019 г. Мъск коментира по време на събитие, че обикновено кара Tesla Model S Performance, която понякога сменя с Model 3 Performance. И ако е с децата си, кара Model X.

От декември миналата година насам Мъск често е забелязван да кара и новия пикап Cybertruck на Tesla.
Коментари: 0