Германските автомобилни производители виждат надежда

Държавата е изготвила проект, по който да подкрепи автомобилните производители

Германските автомобилни производители виждат надежда

Снимка: Pixabay

648 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Германските автомобилни производители са по-оптимистични по отношение на перспективите си за производство и износ през май. Това показва проучване на икономическия институт Ifo, който дава лъч надежда за силно засегнатия от коронавирусната пандемия сектор, пише Reuters.

Индексът, който измерва очакванията за износа, се повиши от -65.3 до -9.8 пункта, докато този за производство нарасна от -41.5 до 22.7 пункта. Въпреки добрите резултати от института предупреждават, че като цяло секторът остава песимистично настроен. В текущите бизнес условия производителите се чувстват в по-неизгодна позиция, отколкото по време на световната финансова криза през 2009 г.

За да помогне на пострадалия сектор, държавата е планирала да предложи бонус схема на стойност 5 млрд. евро като част от нов пакет в опит да се стимулира продажбите на превозни средства. Очаква се ръководителите на управляващите социалдемократи (СПД) и Християндемократите (ХДС) на Ангела Меркел да представят общия пакет от стимули днес, като той може да достигне до 80 млрд. евро, според експерти.

Предложението на Министерството на икономиката е премиите за закупуване да се изплащат на купувачите на електрически превозни средства и на конвенционални автомобили на стойност по-малко от 77 350 евро всеки, като проектът ще действа до края на годината.

Подкрепи Economic.bg