Автомобилният завод в Димитровград започва работа след година

Компанията инвестира 10 млн. лв., отваря над 350 работни места

Автомобилният завод в Димитровград започва работа след година

Турската компания „Са-Ба”, която произвежда автомобилни фарове, мигачи, стопове и вътрешно осветление за водещи автомобилни фирми, стартира изграждането на завода си край Димитровград. Строителството започва наесен в частен парцел край село Крепост на пътя Хасково – Димитровград. Очаква се заводът да стартира производство в рамките на 1 година.

Първоначалната инвестиция ще бъде за около 10 млн. лева, а откритите работни места ще бъдат поне 350. Това съобщиха на съвместна пресконференция в община Димитровград кметът Иво Димов, изпълнителният директор на „Са-Ба” Серкан Куруолу и един от собствениците на фирмата Махмут Озлу, предаде Kmeta.bg.

Чрез българското си дружество „Са-Ба България“, което беше регистрирано в края на 2015 г., турската компания е закупила 30 дка земя от физическо лице. Парцелът е струвал общо 450 хил. евро.

„Първоначално турските партньори бяха избрали общински парцел в кв. „Марийно”, но се оказа, че там теренът е неустойчив, след като бяха извършени геодезически изследвания. Това постави под съмнение цялата инвестиция. Но с много усилия успяхме да предложим парцел със скална основа”, каза кметът Димов. По думите му този терен е струвал с около 40 на сто по-скъпо на инвеститорите.

„Предприятието ни ще бъде със застроена площ от около 20 хил. кв. м. Очакваме да разкрием на първо време около 350 работни места. Заплатите на работниците ще варират от поръчките, качеството и постигнатите разултати. 

Фабриката на „Са-Ба България” ще бъде екологично чиста. Няма да има вредни емисии в атмосферата, няма да има опасни отпадъци от производството. Основните артикули, които ще се произвеждат освен фарове, са стопове, мигачи, светлини за мъгла, вътрешно интериорно осветление за автомобилите”, каза изпълнителният директор на „Са-Ба” Серкан Куруолу.

Съсобственикът в компанията Махмут Озлу заяви, че не идват в България за да търсят евтина работна ръка. „Искам да разсея спекулациите, че след като сме турска компания ще наемаме предимно мюсюлмани или представители на турския етнос в България. Ще търсим квалифицирани, отговорни и дисциплинирани служители, без значение от това каква религия изповядват, без значение дали са българи, турци или от друг етнос”, категоричен е Озлу.

„Фабриката на „Са-Ба” ще бъде еталон за високотехнологично и чисто производство, без аналог в Хасково и Южна България”, категоричен е Иво Димов.

Коментари: 0