Бъчварова призна за безрезултатната работа на МВР

Тя прехвърли отговорността на общините

Бъчварова призна за безрезултатната работа на МВР

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова призна, че няма резултати от работата на МВР, след като и бе зададен въпрос дали ще има промени в закона и дали мерките за борба с престъпността са имали ефект, по време на брифинг в Министерски съвет. „Мисля, че всеки един от вас може да констатира това и да се съгласи“, добави тя.

Бъчварова прехвърли отговорността на общините, като заяви, че не може да се разчита единствено на общите решения за превенция срещу престъпността, а трябва да се търсят и регионалните. "Факт е, че регионалните характеристики съществуват и това е смисълът на срещите, които организираме на място, за да видим кои и какви са особеностите, как можем да сменим подхода или да акцентираме на една или друга мярка", коментира тя.

Вътрешният министър стигна до извода, че анализът на ведомството показва сложна картина на регионалната ситуация. "Много е важно да се определят основните целеви групи, с които да се работи. На някои места най-пострадали са самотно живеещите възрастни хора, с тях трябва да се работи по един начин, ако те са разпръснати в много на брой малки населени места. В други места, трябва да се работи приоритетно с извършителите на престъпление, там където има характерни белези", допълни Бъчварова.

Анализът показа, че няма достатъчно активност на всички необходими мерки, които отделните институции и ресорни министерства трябва да прилагатняма достатъчно добра координация между тях и няма достатъчен стимул те да се активизират по начин, по който да доведат до реални резултати, поясни Румяна Бъчварова.

По думите й, там, където е необходимо да има законодателни предложения, като министерство имат право на такава инициатива. Според нея е важно те да бъдат ясно адресирани.

Коментари: 0