Байдън получи подкрепа за инфраструктурен план за 1 трлн. долара

Белият дом и двупартийната група в Сената Г-21 постигнаха сделка, но предстои одобрението ѝ от останалите законодатели

Байдън получи подкрепа за инфраструктурен план за 1 трлн. долара

Снимка: БТА

600 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Американският президент Джо Байдън заяви, че е постигнал сделка с двупартийна група сенатори относно пакета за инфраструктурни разходи на стойност около 1 трлн. долара. Това е голяма стъпка към осъществяването на един от основните му икономически приоритети, съобщава Financial Times.

Байдън обяви споразумението пред репортери в Белия дом, след среща с умерените сенатори, постигнали компромиса, включително Кирстен Синема, демократ от Аризона, и Сюзън Колинс, републикански сенатор от Мейн.

Имаме сделка“, каза президентът. „Направихме сериозни компромиси и от двете страни“.

Споразумението ще напомпа милиарди долари под формата на нови федерални разходи за модернизиране на пътища, мостове и широколентови мрежи в САЩ през следващите осем години. Той не включва плана за инфраструктурни разходи за 2.3 трлн. долара, представен от Байдън през март, и не обхваща разходите за социални осигуровки 1.8 трлн. долара,  предложени от американския президент през април.

Демократите и Белият дом се надяват да одобрят останалата част от своя икономически дневен ред, като използват крехките си мнозинства в Конгреса по отделен път от двупартийния законопроект за инфраструктурата, договорен с републиканците.

Един от членовете на групата от 21 сенатори – републиканецът Роб Портман, каза: „Не успяхме във всичко, което искахме, но постигнахме добър компромис.“ Той добави, че имат ангажименти и от републиканците, и от демократите да пренесат това нещо „през финалната линия“.

Републиканският лидер на Сената Мич Макконъл, който беше запознат с плана на двупартийната група (Г-21) рано в четвъртък, все още не е казал дали ще подкрепи инициативата, пише Reuters.

Републиканският сенатор Мит Ромни заяви, че подробностите ще бъдат съобщени по-късно през деня. Законодателите ще разгледат отблизо как предложението ще осигури около 559 милиарда долара нови разходи, съдържащи се в пакета.

След месеци на трудни преговори между Белия дом и законодателите, демократичните и републиканските членове на групата показваха приповдигнато настроение, смееха се и се усмихваха заедно на микрофоните на алеята на Белия дом.

Преди срещата днес Портман каза пред репортери на Капитолийския хълм, че Макконъл „остава с отворено мислене и той слуша“. Портман, водещ републикански член на Г-21, добави: „Той не е взел решението си.“

Те свършиха много добра работа. Има добра рамка“, каза сенаторът Джон Тюн, републиканец номер 2 в Камарата на представителите, който също се срещна с Макконъл. Той каза пред репортерите, че партийните лидери ще изчакат отговора на Белия дом и ще обсъдят рамката с членовете на групата.

За Байдън осигуряването на мащабен инфраструктурен пакет е основен вътрешен приоритет, напомня Reuters.

Подкрепи Economic.bg